Merkez Bankası ve yeni kabine yakın markajda

Yurtiçinde gündem yeni kabinenin oluşumu ve TCMB PPK toplantısı

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"MERKEZ VE YENİ KABİNE YAKIN MARKAJDA
   
Dün güne yüzde 0,22 değer kazancı ile başlayan BIST100 endeksi kur ve faizde gevşemenin verdiği destekle gün içinde en yüksek 80,846 puan seviyesini gördü ve günü yüzde 1,88 primle 80,754 puandan tamamladı. Havanın hem küresel piyasalarda hem de içeride iyimser kalmaya devam etmesine karşın dünkü sert yükseliş sonrası BIST100’ün güne yatay başlamasını bekliyoruz. 80,500 üzerinde kalındıkça 81,500 ve 82,000dirençleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise dün aşılan 79,500 seviyesi ilk destek olacak, altında ise 78,500 ve 77,000 destekleribulunmaya devam ediyor.
   
Haftanın bizim açımızdan en kritik günü geldi çattı. Yurtiçinde gündem yeni kabinenin oluşumu ve TCMB PPK toplantısı. Merkez Bankası’nın ne yapacağına dair beklentilerimize geçmeden önce Temmuz toplantısını hatırlayalım. Bir önceki toplantıda TCMB Para Politikası Kurulu elverişli kalmaya devam eden küresel likidite koşullarını gerekçe göstererek hem politika faizinde hem de borçlanma faiz oranında 50’şer baz puanlık indirime gitmiş, bu şekilde politika faizini yüzde 8,25’e, koridorun alt bandını da yüzde 7,50 seviyesine getirmişti..
   
PPK öncesi geçen haftaları da hatırlayalım,  kredi derecelendirme kuruluşlarından birbiri ardına gelen uyarıların genelinde ekonominin önündeki kırılganlıklar, yüksek enflasyon gibi makro göstergelerin yanında siyasi istikrar vurgusu öne çıkıyordu. Gelinen noktada algı  FED’in 2015’te faizleri artırmaya başlayacağı konusunda konsensus oluşmaya başladığı şeklinde, dolayısıyla gelecek dönemde de gelişen piyasalar likidite akışına duyarlı olmaya devam edecekler, içeride de 2015 parlamento seçimleriyle kredi derecelendirme kuruluşlarına göre kırılganlıklarımız sürebilir.. Enflasyon cephesinde de Temmuz ayı enflasyonu da beklenen yavaşlamanın henüz gelmediğini gösterirken bir yandan da enflasyon beklentileri bozulmaya devam ediyor. Son TCMB beklenti anketinde cari yıl sonu beklentisi %8,30’dan %8,70’e yükselmiş durumda. 
   
Yine de son iki PPK toplantısında öne çıkan vurgu  küresel likidite koşulları..
   
Peki küresel likidite şartları konusunda ne durumdayız? Bu yılki Jackson Hole toplantısında FED ve ECB Başkanlarının mesajlarına bakmak lazım.. Yellen’ın konuşması ile her ne kadar gelecek sene faiz artırımlarına başlanabileceği algısı oluşsa da Yellen, tutanaklara göre güvercin kalmaya devam ediyor ve erken sıkılaştırmanın risklerine dikkat çekiyor. ECB tarafında ise Draghi’nin açıklamalarıyla QE beklentilerinin hızla yükselmesi sonucu küresel likidite koşullarının EM’ler açısından bir müddet daha elverişli kalmaya devam edebileceği işaretleri verilmiş oldu. 
   
TCMB de son iki PPK’da ölçülü faiz indirimlerini enflasyonda düşüş eğilimi değil de uygun likidite koşulları gerekçesiyle yaptığı ve son dönemde sabit faizli tahvillere talebin de arttığını gördüğümüz için bu PPK’da 25-50 baz puan arası faiz indirimine gidebileceğini düşünüyoruz. Piyasanın reaksiyonu açısından ise olası indirimlerin kredi derecelendirme kuruluşlarından ikazlarla karşılanması moral bozucu olabilir, 50 baz puanlık bir indirimin yaratabileceği olumsuz etkinin ise 25 baz puana göre daha hissedilir olacağını öngörüyoruz. Yine de yeni kabine oluşumunda özellikle de ekonomi yönetimi tarafında piyasanın umut ettiği ve dün de piyasayı destekleyen spekülasyonların gerçek olması halinde olası olumsuz reaksiyonlara karşı bir dengelenme görebiliriz."
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA