Mehmet Akdere İş GMYO’da köşeye sıkıştı

Borsada ismi yıllardır büyük operasyonlarla anılan Mehmet Akdere ve son günlerde birlikte hareket ettiği iddia edilen Bekir Sani Karayal’ın İŞGYO operasyonu kulislerin yeni gündemi oldu.

BORSAGUNDEM.COM

Hisseleri borsadan 2.5-3.00 liradan topla birkaç ay içinde çek fiyatı 17 liraya, sonra sat küçük yatırımcıya…

Geçmişte büyük borsa operasyonlarına imza atan Mehmet Akdere’nin stratejisi bu sefer başarısız oldu. 18 Aralık 2022 tarihinde 3 lira olan İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (#ISGYO) Mart ayının son günlerinde başlattığı tavanlar serisini 11 Nisan tarihine kadar sürdürdü. Hisseler bu süreçte 16.80 lirayı gördü. Tabii bu yükseliş esnasında otoriteler her türlü tedbiri hayata geçirdi. Mehmet Akdere ve birlikte hareket ettiği söylenen Bekir Sani Karayal’ın operasyonu, her türlü tedbire karşın durmayınca İş Bankası Grubu devreye girdi. Grup tarihinde nadir rastlanan bir adım atarak hissede satış yaptı. Başarılı bir operasyonla 16 lira seviyesinden Anadolu Sigorta elindeki hisseleri satmaya başladı. Böyle bir satış olacağını tahmin etmeyen Akdere ve ekibini zor günler yaşadığı iddia ediliyor. Çünkü, hisseler kısa sürede 17 lira seviyesinden 10 liraya kadar geriledi.

Son dönemde sık sık borsada seans bittikten sonra 261 metre anten yüksekliğiyle Avrupa'nın Shard London Bridge'den sonra en yüksek 17. Binası olan İstanbul Sapphire’de artık uğramıyorlarmış. Akdere, Sapphire’den İş Bankası Kuleleri’ne bakarak kendisini grubun bir ortağı gibi hissediyormuş.

HİSSEDEKİ PAYI YÜZDE 5’İ GEÇTİ

Kendisin İş Bankası Grubu ortağı gibi görmeye başlayan Mehmet Akdere’nin İş GMYO’daki payı yüzde 5’i geçti. Mehmet Akdere Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Akdere İnşaat Turizm Tekstil şirketi üzerinden yaptığı alımları 8 Şubat 2022 tarihinde beyan etti. KAP’a yapılan açıklamada,
“08/02/2022 - 08/02/2022 tarihinde İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. payları ile ilgili olarak 4,33 - 4,47 TL fiyat aralığından 1.634.712 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ve/veya 0 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi tarafımca/ortaklığımızca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. sermayesindeki paylarım/oy haklarım 08/02/2022 tarihi itibariyle %5,57 sınırına ulaşmıştır” denildi.

AKDERE’NİN YENİ EKÜRİSİ KARAYAL

8 Şubat’ta Mehmet Akdere’nin elindeki hisselerin piyasa değeri yaklaşık 200 milyon lirayken hisseler 16.80 lirayı gördüğü 11 Nisan tarihinde yaklaşık 800 milyon liraya ulaşıyor. Tabii otoriteler engel olmasaydı ve İş Bankası Grubu şirketleri tarihi bir adım atarak hisse satmasaydı, Akdere ve yeni ekürisi Bekir Sani Karayal operasyonu farklı noktalara taşıyabilirdi.

Bu arada Akdere’nin bu operasyon esnasında yüksek miktarda kredi kullandığı ve çevresindeki çok sayıda isme yüksek fiyatlardan alım yaptırdığı iddiaları kulislerde konuşuluyor. Bekir Sani Karayal’ın da birçok kişiye hisse taşıttığı borsa kulislerinde konuşulan detaylardan biri. Hissedeki sert düşüşten Karayal ve çevresindeki isimlerin ağır yara aldığı öne sürülüyor.