Meclis memur ve emekli zamları ile kira artış oranlarını görüşecek

Meclis, yoğun bir gündemle karşı karşıya. Memur ve emekli maaşı düzenlemesi ve kira artışlarında yüzde 25 sınırının uzatılması, öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

TBMM’de bu hafta, memur ve emekli maaşlarında artış yapılmasına ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

TBMM, 4 Temmuz Salı günü yasama mesaisine başlayacak. Genel Kurul’da bu hafta değişik alanlarda protokolleri içeren 24 ayrı uluslararası sözleşme ele alınacak. Ayrıca, en düşük memur maaşının 22 bin TL olarak belirlenmesi ve emekli aylıklarına enflasyon ve refah payı olarak yapılması öngörülen zamlarla ilgili yasal düzenlemenin bu hafta içinde Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

Torba yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı’na sunulması planlanan düzenlemenin de TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun ardından da Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor. Siyasi partilerin haftalık grup toplantıları da salı ve çarşamba günleri gerçekleştirilecek.

KİRA ARTIŞINDA YÜZDE 25 SINIRI

Kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiren kira artışı sorununa yönelik olarak hükümet, ev kira zammını yüzde 25 ile sınırlayan bir düzenlemeyi uygulamaya koymuştu. 1 Temmuz 2023 tarihinde sona eren bu uygulamanın 2 Temmuz 2024'e kadar uzatılacağı açıklanmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, bayramdan sonra Meclis'in ilk işlerinden biri olarak yüzde 25 artış sınırını getiren düzenlemenin torba kanunla yasalaşacağını belirtti. Bu doğrultuda Meclis'in ilk işlerinden biri de kira fiyatlarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlamak olacak.

Memur ve emekli maaşına zam için kritik tarih

Kira zammı düzenlemesi uzatıldı

Adalet Bakanı Tunç'tan 'kira artış sınırı' açıklaması