Manipülatörler yatırımcı avında

Ataç İnşaat, Kervansaray benzeri sert yükselişler, MMCAS ve Gen Yatırım Holding hisselerinde de yaşanıyor

BORSAGUNDEM.COM
Borsada düşüşlerin yaşandığı bir dönemde MMC Sanayi ve Ticari Yatırımlar ile Gen Yatırım Holding hisselerinde rekor oranda yükseliş yaşandı. MMC Sanayi hisseleri son bir yılda yüzde 345 oranında prim yaparak 16 lira seviyesine kadar yükseldi. Gen Yatırım Holding ise son bir yılda yüzde 1255 oranında prim yaparak 15 lirayı geçti. 
Gen Yatırım Holding’in piyasa değeri son bir yılda 10 milyon liradan 150 milyon liraya ulaştı. Gözaltı Pazarı’nda işlem gören şirketin sermayesi ise 10 milyon lira, toplam aktifleri de 11 milyon lira… Piyasa değeri ise 150 milyon lira. Uzmanlar, rakamlar ve bilanço verileriyle yüzde binden fazla yükselişi anlatmanın mümkün olmadığını belirtiyor.

ÖZEL DURUM YOK AMA YÜKSELİYOR

MMC Sanayi hisselerinde de olağan dışı fiyat ve miktar hareketleri nedeniyle yapılan açıklamada “Özel bir durum yok” deniliyor.
Şirketlerin “Özel durum yok” açıklaması yapmasına rağmen bu hisseler neden yükseliyor? Borsagundem.com’u arayan yatırımcılar Ataç İnşaat ve Kervansaray Yatırım Holding (Ceylan Giyim) hisselerinde geçmişte benzer hareketlerin yaşandığına dikkat çekerek, “SPK bu sefer testi kırılmadan müdahale etsin, yeni mağduriyetler ortaya çıkmasın” diye uyarıda bulunuyor. Grafiklere bakıldığında her şeyin net olarak görüneceğini vurgulayan bir yatırımcı, “Bizim cebimizden aldığı paralarla 2.5 milyon euroya lüks araba alan manipülatörlere bu sefer fırsat verilmesin” diyor.

MANİPÜLATÖRLER YATIRIMCI AVINA ÇIKMIŞ

Son yıllarda benzer fiyat hareketleri nedeniyle çok sayıda yatırımcının mağdur olduğunu ve piyasadan uzaklaştığını dile getiren yatırımcılar, yeni mağdur kitlesinin oluşmasından endişe ettiklerini ifade ediyorlar. “Borsa düşerken bir hissenin yüzde bin yükselmesini kim açıklayabilir?” diyen bir yatırımcı, “Belli ki manipülatörler yatırımcı avına çıkmış. Ben geçmişte çok mağduriyetler yaşadım, başka insanlar yaşamasın” diye konuşuyor.  

MMC A.Ş. GRAFİĞİ



UZMANLARIN ÖNERİSİ: UZAK DUR

Gedik Yatırım analistlerinin şirketle ilgili hazırladığı rapor şöyle:
MMCAS-Yıllıklandırılmış satış rakamları 2010 yılından bugüne yaklaşık %85 düşmüştür. Bununla beraber net kar marjı, aktif karlılık ve öz varlık karlılığı negatiftir. Hisse fiyatları temel verilerden bağımsız hareket etmekte, temel değerleme modellerinde ortaya çıkan olması gereken fiyat ile alakasız fiyat oluşumları sık sık görülmektedir ve volatilite had safhadadır. Şirket'in alacak tahsil süresi gittikçe uzamakta bununla beraber stok devir hızı da düşmektedir. SPK, 17.07.2013-29.07.2013 döneminde gözlenen olağan dışı fiyat ve miktar hareketleri hakkında yapılan incelemeler sonucunda ulaşılan tespitlerin görüşülmesi sonucunda MMC Sanayi pay piyasasında internet üzerinden müşterilerden emir kabul edilmesini yasaklamıştır. Hisse için SPK'nın koymuş olduğu yasak ve olumsuz temel veriler nedeniyle "Uzak Dur" görüşündeyiz. Teknik açıdan incelemek anlamsızdır.



GEN YATIRIM HOLDİNG GRAFİĞİ



HİSSELERDEN "UZAK DUR" TAVSİYESİ

Gedik Yatırım'ın "Uzak Dur" önerisi yaptığı hisselerin başında Gen Yatırım Holding geliyor. İşte Gedik Yatırım analistlerinin raporu:
GENYH-Borsa İstanbul Yönetim Kurulu'nun 29.04.2013 tarihli açıklamasında;1) Mustafa Yılmaz Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Dönüşüm Sonrası İCG Yatırım Holding A.Ş.) nin 19/04/2013 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında kabul edilen esas sözleşme değişikliklerinin Ticaret Siciline tescil edildiğinin öğrenilmesi nedeniyle, Borsa Yönetim Kurulunun 11/04/2013 tarihli kararı kapsamında Şirket paylarının işlem sırası 29/04/2013 tarihinde işleme kapatılmış olup, 30/04/2013 tarihinde de işlem sırası kapalı kalacak olan Şirketin payları 02/05/2013 tarihinden itibaren "Gözaltı Pazarı"nda işlem görmeye başlayacağı,2)Borsa Yönetim Kurulu'nun aynı tarihli toplantısında alınan karar çerçevesinde, Şirket payları ile ilgili olarak yapılacak çağrı işlemi tamamlanana kadar Gözaltı Pazarı'nda işlem görmeye devam edecek, çağrı işlemi tamamlandıktan sonra, II. Ulusal Pazar Esasları Genelgesi'nde belirtilen fiili dolaşımdaki pay oranı ve halka açık piyasa değeri koşulu ile dönüşüm sonrası faaliyet göstereceği konulara ilişkin somut gelişmeler tekrar değerlendirilerek Şirket paylarının işlem göreceği pazar belirleneceği duyurulmuştur.Gözaltı pazarına alınan şirketlere yaklaşımımız negatif olup, hisseler bu pazarda işlem gördüğü sürece UZAK DUR tavsiyemizi koruyacağız.
Teknik açıdan incelemek anlamsızdır.