Kurlar haftaya yatay başladı, TL’de baskı azaldı

Dolar/TL, haftaya düşüşle başlamasının ardından 8,06 seviyelerinden işlem gördü. İnfo Yatırım ve Şeker Yatırım teknik seviyelere dikkat çekiyor

Geçen hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın tahvil alımlarının azaltılmasına faiz artırımlarından önce başlanacağı sinyalini vermesi ve pozitif gelen makroekonomik veriler, küresel çapta risk iştahını artırırken, azalan dolar talebiyle gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı azaldı.

Bu gelişmelerle geçen haftaya 8,18 seviyelerinden başlayan dolar/TL, haftayı yüzde 1,3'lük değer kaybıyla 8,0720'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni haftaya da düşüşle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesinin yüzde 0,1 altında 8,0605'ten işlem gördü. Euro/TL yüzde 0,1 azalışla 9,6630'dan, sterlin/TL ise yatay seyirle 11,1740'tan satıldı.

Nisan başından bu yana içinde bulunduğu düşüş trendine devam eden dolar endeksi, bugün bir ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından 91,5 seviyesinde yatay hareket ediyor. Euro/dolar paritesi de 1,1980 ile önceki kapanış seviyesinin hemen altında seyretti.

Analistler, artan jeopolitik risklere karşın, yatırımcıların küresel çapta açıklanan pozitif verilere ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşılama sürecindeki ilerlemeye odaklandığını söyledi.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bülteninde, “Geçtiğimiz hafta piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Nisan ayı Para Politikası Toplantısı’nı takip etti. Toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak banka faiz oranında değişikliğe gitmedi. Fakat karar metninde ‘gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır’ ifadesinin çıkarılması dikkatleri çekti. Geçtiğimiz haftayı 8.05 seviyelerinde kapatan USDTRY paritesi yeni haftaya da bu seviyelerin yakınlarında başlangıç yaptı. Başlangıç ile birlikte paritede bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleşti. Yeni haftanın ilk işlem gününde ekonomik takvime baktığımızda piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri bulunmuyor. Ekonomik takvime genel olarak baktığımızda Perşembe günü yurtiçinden gelecek olan Tüketici Güveni ve Yabancı Turist Girişi verileri yakından takip edilecek. Nisan ayına 8.23 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi ise an itibari ile yaklaşık olarak yüzde 2 aşağılarda fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,15413 – 8,25091 – 8,40374 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7,98197 – 7,86885 – 7,69565 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir” denildi.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde de, “Günü yükselişle tamamlayan Dolar/TL kapanışını 8,05743 seviyesinden gerçekleştirdi. Alıcılı seyrini sürdürebilecek olan Dolar/TL kurunun 8,0761 üzerindeki fiyatlamalarında 8,1473 seviyesi direnç oluşturabilir. Olası geri çekilmelerde ise 7,9525 desteğine kadar geri çekilmeler olabilir. 7.90 ise ikinci destek noktası olarak takip edilebilir” diye seviyeler belirtiliyor.

Borsa çöküşünü öngörebilmek için 3 işaret

Borsa İstanbul'da haftaya pozitif başlangıç

Piyasalarda hareketin seyri, dip ve zirveler

Borsada 16. Haftanın listeleri