Koza Grubu hisselerinde sert düşüş

Koza İpek Holding hisselerinde kayıp oranları artmaya devam ediyor

17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarıyla gün yüzüne çıkan Ak Parti-Cemaat çekişmesi borsada da etkilerini hissettirmeye devam ediyor.  Cemaat'e yakınlığı ile bilinen Bugün Gazetesi, Kanaltürk ve Bugün TV'nin sahibi olan Koza İpek Holding grubuna bağlı hisselerde sert düşüşler yaşanıyor. Operasyonun başladığı günden bu yana Koza Madencilik hisseleri yüzde 40, Koza Altın hisseleri yüzde 30 ve İpek enerji hisseleri ise yaklaşık yüzde 38 değer kaybetti.
Koza Madencilik hisseleri bugün itibarıyla yüzde 8,84 ile 2,68 TL, Koza Altın hisseleri yüzde 8,30 ile 24,30 TL ve İpek enerji hisseleri ise yüzde 9,17 oranında değer kaybederek 3,07 TL taban fiyatlardan işlem görüyor.
Borsada yaşanan sert düşüşler sonrası şirketlerden fiyat hareketleriyle ilgili olarak KAP'a henüz bir olağanüstü miktar- fiyat açıklaması yapılmadı.

Basında çıkan haberlerle ilgili olarak Koza grubundan KAP'a yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
''Bazı medya kuruluşlarında yeralan asılsız haber ve yorumlar sebebi ile açıklama yapmak mecburiyeti ortaya çıkmıştır.

Şirketimiz Koza Altın İşletmeleri, İSO 500 şirket sıralamasında en çok vergi veren üçüncü özel sanayi kuruluşudur. 
Bugüne kadar hiçbir kamu ihalesine girmemiştir.

Maden sektörüyle ilgili bilinmesi gereken en önemli konu, son on yıl içerisinde, Türkiye'de keşfedilip işletmeye dönüşmüş hiçbir altın ya da metal madeni yoktur.

Şirketimizin işlettiği madenlerin önemli bir bölümü yabancı şirketler tarafından yaklaşık on beş yıl önce keşfedilmiş, o günkü altın fiyatlarının düşük olması sebebiyle tesis kurmaya değmeyeceğinden şirketimize satılan madenlerdir. 
Bu madenlerin rezervleri şirketimiz tarafımızdan geliştirilmiş, dünya maden fiyatlarının artmasıyla da karlı hale gelmiştir. İşletilen diğer madenlerimiz ise kendi arama ekiplerimizin keşfettiği madenlerdir.

Sondajlarla rezervi belirlenmemiş maden arama ruhsatlarının kayda değer bir kıymeti yoktur. 
Şirketimiz aramalardan başlayarak madencilik yapan bir şirkettir. Devletten sadece arama yapmak için izin ruhsatı alır ve tüm yasal mevzuata hassasiyetle uyar.Bugüne kadar en küçük bir imtiyaz kullanmamıştır.

Altın ve kıymetli metal madeni arama çalışmalarında maden bulma olasılığı Türkiye ortalamalarına göre üç yüzde birdir. Yani yapılan üç yüz sondajdan iki yüz doksan dokuzu boşa gitmektedir ve arama süresi yaklaşık 8 ila 10 yıldır. 
Bu yüzden aramalardan başlayarak madencilik sektörüne giren şirket sayısı çok azdır.

Sonuç olarak; maden şirketlerimiz kendi risk sermayeleriyle çalışan, bugüne kadar devlet ile yasal mevzuat dışında hiçbir ilişkisi olmamış ve yasal haklarından başka hiçbir imtiyaza da ihtiyacı olmayan şirketlerdir.

Şirketlerimizde kamuoyuna duyurulması gereken herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.''