Koronaya karşı bağışıklık sağlayan ilaç geliyor

İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline (GSK) ve ABD’li Vir adlı biyoteknoloji şirketi ortaklığında korona virüse (Kovid-19) karşı geliştirilen antikor tedavisinin son aşama insan deneylerine geçtiği belirtildi

İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline ve ortağı Vir Biotechnology, Kovid-19’a karşı geliştirdikleri deneysel antikor tedavisinin ikinci aşama insan kllinik deneylerinde olumlu sonuç verdiğini ve daha fazla katılımcıyla birlikte son aşama testlerine başlayacağını açıkladı.

GlaxoSmithKline ve Vir, Kovid-19’un semptomlarının ilerlemesini durdurmayı vaat eden ilacı dünya çapında bin 500  kişi üzerinde deneyeceğini belirtti.

KovİD-19'U YENENLERİN KANLARINDA BULUNAN ANTİKORLARI KULLANIYOR
"Vir-7831" adlı ilaç, Kovid-19'u yenen insanların kanında bulunan antikorların genetiği değiştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor.  Antikor ilacının üçüncü aşama klinik deneylerde etkinliğinin ve güvenirliğinin kanıtlanması halinde yıl sonuna kadar piyayasaya sürülebileceği aktarıldı. 

BİLİMSEL OLARAK ETKİSİ KANITLANAN YALNIZCA İKİ İLAÇ BULUNUYOR
Dünyada şu anda Kovid-19’a karşı hiçbirinin son aşama deneyleri tamamlanmayan 200’ün üzerinde aşı geliştiriliyor. Bu aşılardam 45 tanesi ise son aşama insan deneylerine devam ediyor. Ancak, korona virüse karşı tamamen etki gösteren bir ilaç bulunmuyor. Yalnızca ABD’li ilaç şirketi Gilead tarafından üretilen remdesivir ve deksametazon adlı steroid ilacının ağır korona virüs hastalarında oksijene olan ihtiyacı azalttığı ve iyileşmeyi hızlandırdığı kanıtlandı. 

Bilim insanları, etkili bir aşı için hala yeterli zaman geçmediğini bu nedenle etkili olabilecek herhangi bir ilacıın bulunmasının hastalığı yenmek için çok önemli olduğunu düşünüyor.

Öte yandan, GlaxoSmithKline'ın ayrıca insan denemelerinde olan bir aşı adayı da bulunuyor. Sanofi ile birlikte geliştirilen aşının Aralık ayına kadar 3. aşama denemelerine geçmesi bekleniyor.