Koç: Sermaye piyasalarındaki büyük değişimi anlattı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, Sermaye Piyasasında Gündem’in yeni sayısında, sermaye piyasası kurumlarının yapılarındaki değişiklikleri anlattı.

TSPB Başkanı İlhami Koç, Sermaye Piyasasında Gündem dergisinin yeni sayısında, sermaye piyasasındaki kurum yapılarına ilişkin görüşlerini paylaştı: “Ülkemizin en büyük meslek kuruluşu konumunda olan Birliğimizin halen 226 üyesi bulunuyor. Birliğimizin, Aracı Kuruluşlar Birliği’nden sermaye piyasalarının bütün kurumlarını kapsamak üzere Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’ne dönüştüğü 2014 yılında bu sayı 229’du. Geçtiğimiz 3 yılda, üye sayımızdan 3 kurum azaldı. Ancak, asıl değişim üye gruplarının içinde yaşandı. Sayıca en büyük üye grubumuz olan aracı kurum sayısı 97’den 83’e indi. Buna karşılık, portföy yönetim şirketlerinin sayısı 43’den 50’ye, yatırım ortaklıklarının sayısı 46’dan 48’e, bankaların sayısı 43’den 45’e çıktı. Aracı kurumların sayısındaki azalmanın, genel olarak sermaye piyasası aracılık faaliyetlerindeki konsolidasyon sürecinin bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz."

 Koç ayrıca portföy yönetim şirketlerinin sayılarındaki artışı vurguladı: “Öte yandan, başta emeklilik fonları olmak üzere kurumsal portföy yönetimi ihtiyacının artması, gayrimenkul fonları, girişim sermayesi fonları gibi yeni ürünlerin piyasaya girmesi ve daha da önemlisi düşen faizlerle birlikte portföy yönetim şirketlerinin sayısının artması bekleniyordu. Geçtiğimiz 3 yılda bu beklentiler kısmen gerçekleşti ve portföy yönetimi şirketi üyelerimizin sayısı arttı. 

Uluslararası Değerleme Standartları Güncellendi

Sermaye piyasası mevzuatına tabi ortaklıkların, sermaye piyasası kurumlarının ve ihraççıların, sermaye piyasası mevzuatı uyarınca yaptıracakları değerleme faaliyetlerinde kullanılacak Uluslararası Değerleme Standartları, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) “Sermaye Piyasasında

Değerleme Standartları Hakkında Tebliği” çerçevesinde, TSPB ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) tarafından yayımlanmıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında yayımlanan “Uluslararası Değerleme Standartları”, Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi’nin 2017 yılı çalışması dikkate alınarak TSPB ve TDUB tarafından güncellendi ve SPK’ca uygun görülerek kamuoyu ile paylaşıldı.