Kervansaray mağdurları bu kez Ankara’da haykırdı

Usülsüz işlemlerin ‘adresi’ olarak suçlanan Kervansaray Holding’in gözü yaşlı yatırımcıları, liradan kuruşa inen hissede haklarını aramak için başkentte protesto eylemi yaptı.

BORSAGUNDEM.COM

Eylül 2018’de mahkemeye gittiler. Büyük kayıpların feryadını dilekçeye döktüler. 151 yatırımcı bir olup şirket aleyhine fesih davası açtılar. 28 ‘suçlama’ maddesini art arda sıraladılar.

Günler, yıkılan hayallerin açtığı yaraların acısıyla geçti. Aralık ayında, dondurucu soğukta, eksi 16 derecede, herkesin tatil, eğlence için koştuğu Uludağ’a hak aramak için çıktılar. Tesislerin önünde, kış ayazındaki eylemde dertlerini tahtalara iliştirilmiş kartonlara yazdılar, havaya kaldırdılar. Bazılarının keyfini kaçırdılar, iç ısıtacak bir bardak sıcak çay ikramı yerine şikayet edildiler.

Zaman geçti ama yaralar iyileşmedi, aksine sıkıntı derinleşti. Sabırlar tükendi. Bu kez yollar Ankara’da kesişti. Türkiye’nin dört bir yanından başkente aktılar, meydanda buluştular.

“3 LİRADAN ALDIK, KURUŞTAN SATMAK ZORUNDA KALDIK”

Haykırdılar: “5 yıldır çekmediğimiz çile kalmadı. Yüzlerce yatırımcıdan bazıları boşandı, bazı arkadaşlarımız intiharın eşiğinde, bazıları çocuğu hastalandığından 2-3 liraya aldığı hisseyi 20 küsur kuruşlardan satmak zorunda kaldı.  Hacizler, icralar kapımızda…” 

Sordular: “Türkiye borsasında neler dönüyor? Bizim gibi küçük yatırımcılar nasıl harcanıyor?”

Yukarıdaki manzara ne film ne de bir dizi. Ama çekilse drama dalında ödüller alacağı kesin. Evet, Kervansaray Yatırım Holding mağdurları dün Ankara’da bir araya geldi; pankartlar açtı, devlet büyüklerine seslendi; holding yöneticilerinin oyunlarına ‘dur’ denilmesini, yasalara uyulmasını, sorunlarına çare bulunmasını istedi. 

“BİLANÇOLARA BAKIN YETER”

Hisse sahipleri, Kervansaray yönetimine ağır suçlamalar yöneltti. Hazırladıkları basın duyurusunu medya ile paylaşan ve katılımcılara okuyan yatırımcılar, “90 kuruştan aldığımız hisseler 18 kuruşlara kadar düştü. Kaybettiğimiz zamana mı yanalım, kaybettiğimiz paraya mı yoksa kaybettiğimiz sağlığımıza mı? Dişimizden tırnağımızdan artırdığımız bütün birikimlerimizi maalesef yitirmiş durumdayız. Bunun dışında mahkemelere yaptığımız masraflar ise cabası. Bu kadar kolay mı bu işler?” dedi.

Mağdurlar, Kervansaray’da ipleri eline alan Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Tümer’in şeffaf ve düzgün idare sözünü tutmadığını, eski Yönetim Kurulu Başkanı kardeşi Selim Sayılgan’dan farkının olmadığını ileri sürerken, bilançolara bakılmasının yeterli olacağını söyledi.

“GELİRLERİN ŞİRKET DIŞINA ÇIKARILMASI, GİDERLERİN ŞİŞİRİLMESİ”

‘Kervansaray Holding’cileri usulsüzlük ve kanunları tanımamakla itham eden, SPK kararına rağmen uygulanmayan çağrı sorumluluğunu hatırlatan, şirketin dava açarak sürdürdüğü oyalama taktiğini işaret eden, süreçteki kritik gelişmeleri tek tek göz önüne seren, milyonluk otellerin değerinin çok altındaki satışlarını anlatan, şirket karar defterinin çalındığını iddia eden, başka bir firmaya aktarma modeliyle gizlice Kervansaray kasasından  milyonların çıkarıldığını iddia eden, holdinge ait otellerdeki tahsis iptali krizinin saklandığını, KAP’ta yayınlanmadığını dile getiren hissedarlar adına okunan basın açıklamasında özetle şu ifadeler yer aldı:

* 08.09.2017 tarihli 2017/31 sayılı Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni’nde açıklandığı üzere Kervansaray Yatırım Holding şirketinin yapılan incelemeler neticesinde 250 milyona yakın mal varlığı kaybı ve şirketin zarara uğratıldığı tespit edilmiştir. Sermayenin yarısı kadar olan bu kayıp ve zararlar için şu andaki şirket yönetiminin son Genel Kurulda bu zarara neden olan eski yöneticileri ibra ettiği ve şimdiye kadar ufak tefekler hariç hukuki hiçbir işlem yapmadığı görülmüştür.

* Şirketin 3 aylık finansal raporlarında Not:34’te yazan “2017 yılı içerisinde gerçek kişi ortaklar bir kısım borçlarını Grup’a ödemiş, söz konusu ödemeler de Sayılgan Holding A.Ş’ye gönderilmiştir. Ayrıca 2017 yılı içerisinde gerçek kişi ortaklar ile Sayılgan Holding A.Ş. hesapları arasında önemli tutarlarda havale ve kıymetli evrak hareketleri olmuştur” denilmektedir. Görüldüğü üzere gerçek kişi ortaklar bir kısım borçlarını ödemiş fakat söz konusu ödemeler Sayılgan Holding A.Ş.’ne aktarılmıştır. Sayılgan Holding de yine Zeynep Tümer’in babası ve kardeşine ait olan bir şirkettir. Yani aile şirketidir. Şirketin aleyhine onlarca icra varken ve SPK’nın Selim Sayılgan, Ertan Sayılgan, Zeynep Tümer, Çetin Tümer ve bazı ilişkili şirketlere Kervansaray Yatırım Holding’den para aktarılmasını yasaklamasına rağmen Zeynep Tümer ve Yönetim Kurulu ailenin başka bir şirketine para aktarmıştır. Alınan ödemenin Sayılgan Holding A.Ş.’ne aktarılması tamamen art niyetlidir. Ve SPK’nın almış olduğu kararların etrafından dolanmaktır.

* Kervansaray Kundu Oteli’nin tahsisinin iptaliyle ilgili yargılama sonuçlarını Şirket Kamuoyu Aydınlatma Platformu aracılığıyla yatırımcılara bildirmemektedir.

* KAP açıklamalarında yaptıkları hukuksuzlukları örtmek istemektedirler. Zaten son 5 yılda bilançolarda ki denetçi raporlarına ve ve SPK bültenlerinde Kervansaray Yatırım Holding ile ilgili vermiş olduğu cezalara bakarsanız ne kadar haklı olduğumuz daha net anlaşılır.

* Yönetim giderlerini yüksek gösterip karı düşürmeler mi ararsınız, bunun gibi sayısız bilanço hileleri, gelirlerin şirket dışında aktarılması, giderlerin özellikle şişirilmesi, şirket kasasından alınan şahsi borçların ödenmemesi gibi bir sürü olayı size sayfalarca belge ve bilgiyi aktarabiliriz.”

Basın duyurusunun sonunda, “Burada en masum olanların biz yatırımcılar olduğu görülmektedir. Biz sadece Türkiye Borsasına inanarak yatırım yapmış insanlarız. Şimdi de temiz borsa için eylem yapmaya karar verdik. Hukuki her türlü haklarımızı arayacağız. Sadece Kervansaray Yatırım Holding ile ilgili son 5 senelik denetim raporlarını ve SPK tarafından verilen cezaları okumanız bizim neler yaşadığımızı size en iyi şekilde anlatacaktır” denildi.

Hüzün dolu itiraf ise sona saklandı: “Biz artık çok yorulduk…”

Kervansaray hissesi, Yakın İzleme Pazarı’nda, halen 35 kuruştan işlem görüyor…

Kervansaray Yatırım Holding’e fesih davası açıldı

Uludağ’da dondurucu soğukta Kervansaray protestosu