Kervansaray mağdurları Ankara’da yürüyecek

“Ofis boşaltılmış, telefonlar kapalı, şirket kayıp” diyen yatırımcılar, seslerini duyurmak için Başkent’e çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Çoluk çocuk bin kişi Meclis’e ve SPK’ya yürüyecek

BORSAGUNDEM.COM-ÖZEL HABER

Doğu Anadolu’da aldığı yarada tek damla gözyaşı dökmeyen Gazi Astsubay, değerini yüzde 97 yitirmiş 22 kuruşluk Kervansaray Yatırım hissesinin yıktığı hayallerine, geleceğine vurulan darbeye ağlıyordu. “Varımı yoğumu kaybettim” haykırışı binlerce mağdur yatırımcının sesi, soluğu oldu.

İsmail Düz’ün feryadında usulsüzlük suçlamaları, beklentiler vardı, kendi için değil, tüm yatırımcılar adına. “Taşınmazlar holdingin içinden çıkarılmasın. Şirket kasası boşaltılmasın. Seçimli Genel Kurul acilen toplansın. Zorunlu pay alım teklifi yapılsın…”

Yıllardır temettüye hasret, Kervansaray’a yatırdığı birikimi çöp olmuş bir tasarruf sahibinin son arzusuydu bunlar.

ANKARA’DA YÜRÜYÜŞ HAZIRLIĞI

Çığlığın üzerinden haftalar geçti, Bodrum’da icradan satışı durdurulan otel dışında başka bir gelişme yaşanmadı. Yıllardır kulak kapatılan ‘hak arama’da bir milim ilerleme olmadığını gören mağdurların, yeni bir umutla, bu kez de ‘protesto’ girişimine karar verdiği ortaya çıktı.

Kervansaray Yatırım Holding hakim ortağı Zeynep Tümer’in SPK’nın aldığı kararları sürekli yargıya taşıyarak erteletmesine ‘artık yeter’ demek için yanıp tutuşan küçük ortakların, çekilen acıyı ekonomi yönetimine, otoritelere daha yakından duyurmak amacıyla Ankara’da yürüyüş yapmayı planladıkları belirtildi.

“O GÜN AİLELERİMİZLE BİN KİŞİ BAŞKENT’TE OLACAĞIZ”

Borsagundem.com’a konuşan Kervansaray yatırımcısı Ali Demirtaş, çilelerini paylaşmak için bu seçeneği devreye soktuklarını anlatarak, “İsmail Düz’ün öncülüğünde çalışmaları yürütüyoruz. Yakında ailelerimizle birlikte Meclis’e ve SPK’ya yürümeye hazırlanıyoruz. O gün başkentte en az bin kişi toplanacağız” dedi.

Bu arada ‘olağanüstü genel kurul’ çağrısı istemiyle Kervansaray Yatırım Holding’e ‘ihtarname’ çektiklerini de ifade eden Demirtaş, “Belki de halka açık şirketler tarihinde ilk” dediği yazıda mevcut yönetimin istifasını, aralarından seçtikleri 5 ismin de ‘azınlık hissedar’ olarak yönetime girmesini istediklerini söyledi. “Ama” dedi, büyük şoku açıkladı: Şirketin verdiği adres boşaltılmış, tebligatı alan yok!

160 HİSSEDAR ADINA İHTAR HAZIRLANDI

Avukat Nail Çakır’ın 160 yatırımcıyı temsilen Kervansaray Yatırım Holding’e göndermek üzere hazırladığı toplam 22 maddelik ‘ihtar’da önemli uyarılar, itirazlar yer alıyor. Yönetimi usulsüz, kanuna aykırı tasarruflar ve müflis bir idare sergilemekle suçlayan, şirketin göz göre göre iflas sürecine götürüldüğü iddiasıyla başlayan yazıda, Kervansaray Yatırım’ın finansman durumunun düzeltilmesi için gerekli hiçbir önlemin alınmadığı vurgulanıyor. Değeri için “En az 100 milyon TL” denen Bursa Termal Otel’in 26-27 milyona icradan satışa konmasına tepki gösteriliyor. Bir şahsa aylık 150 bin TL ödeme yapıldığı, ayrıca şirkete ait taşınmazların satış bedelinden %1 komisyon ödendiği belirtilen ‘ihtar’da söz konusu anlaşma için “Zararın artmasına bilinçli katkı” deniliyor. Şirket yönetiminin bir şahıstan alacağı 8.586.936,00 TL ve faiz tutarından vazgeçtiği ifade ediliyor, ekleniyor: “Halka açık bir şirket yönetiminin üstelik şirket borca batmışken bu kadar yüksek bir alacaktan ve faizden vazgeçmesi kabul edilebilir değildir.”

OLUMSUZLUKLAR TEK TEK SIRALANDI

Titiz bir araştırmanın yer aldığı yazıdaki hassas diğer noktalardan bazıları şöyle:

*Kervansaray Yatırım Holding A.Ş, bilançolarda son 5 yılda sürekli zarar ettiği-ettirildiği için biz hessedarlar temettü alamadığımız gibi, 1 adet Kervan hissesi 5 yıl önce 7.00 TL iken bugün 0.21 TL’ye düşmüş olduğundan yatırımcıların paraları 4’de 1’e düşmüş bulunmaktadır. 3 yıl önceki döviz kuru ve enflasyon farkı da eklendiğinde, azınlık hissedarların paraları neredeyse 8’de 1’e düşmüştür.

*Şirket 18.04.2014 tarihinde “borca batık olma ve sermaye kaybı ile” karşı karşıya olduğunu kamuoyuna açıklamış ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 376. Maddesi kapsamında sermayesinin %55’ini kaybettiğini bildirmiştir. Şirketin içine sokulduğu bu vahim duruma rağmen gerekli önlemlerin alınmaması ve iyileştirici işlemlerin yapılmaması sonucu 09.05.2015 tarihindeki KAP açıklaması ile bu defa sermaye kaybının %62 olduğu belirtilmiştir. Bu kadar büyük sermaye kaybına rağmen yönetim halen kamuya açıklanan hiçbir olumlu adım atmamış olup şirketi şüpheli işlemler ile yönetmeye devam etmektedir.

*Şirketin kendi özkaynakları mevcut olduğu halde gereksiz şekilde borçlandırılarak büyük bir faiz yükü altına sokulmuş, borçlanmaların USD ve EURO gibi yabancı paralar üzerinden yapılmış olması nedeniyle de büyük bir kur farkı zararının oluşmasına sebebiyet verilmiştir…

*Şirkete ait taşınmazlar, ekspertiz değerinden düşük bedellerle şirkete yakın, yönetimle ilişkisi bulunan isimlere satılarak şirket zarara uğratılmaktadır…

*Çoğunluk hisse sahibi olan, şirket ortaklarına, aile fertlerine ,yönetime yakın isimlere şirket kasasından faizsiz borçlar verilip, karşılığı tahsil edilmeyerek şirket zarara uğratılmış ve uğratılmaktadır…

* Şirket adına kayıtlı gayrimenkullerin listesi tam ve net olarak bildirilmeyerek tapuları denetleme kuruluşlarına dahi teslim edilmemiştir…

OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL HEMEN TOPLANSIN

16. maddede ise Şirketin genel kurul yapmama alışkanlığına yer veriliyor, 2015 ve 2016 yılı genel kurullarının da halen toplanmadığı hatırlatılıyor.

Ve bir türlü zorunlu pay alım çağrısına yanaşmayan Kervansaray Yatırım Holding’ten ‘olağanüstü genel kurul’u toplaması isteniyor.

Yatırımcılar tarafından belirlenen genel kurul gündeminde ise 1.madde hemen öne çıkıyor.

*Kervansaray Yatırım Holding’in mevcut yönetim kurulu başkan ve üyelerinin görevlerine son verilmesi, yapılacak seçimle tamamının yeniden belirlenmesi, başkan ve üyeliklere İlhan Aslan, Hakan Eryılmaz, İsmail Düz, Mehmet Öztekin ve Muhammet Gümüt’ün ‘azınlık adayları’ olarak gösterilmesi teklif ediliyor.

ŞİRKET KAYIP, TEBLİGATI ALAN YOK!

İhtar’da süreç eski yılın son günü başlıyor. Noter kanalıyla Kervansaray Yatırım Holding A.Ş.’ye gönderilen dilekçede 45 gün içinde toplanması gerektiği belirtilen olağanüstü genel kurula yönelik herhangi bir yanıt gelmiyor. Çünkü, yatırımcıların söylediğine göre tebligatı alacak kimse yok! İddiaya göre Şirket haber vermeden ofisi boşaltmış, hatta kira borçları bile yatırılmamış. Telefonları da kimse açmıyor. 6 Ocak’ta Sermaye Piyasası Kurulu’ndan aldıkları randevuyla yatırımcılar Kurum yetkililerine gelişmeler hakkında bilgi veriyor. ‘Kayıp Kervansaray’ SPK kayıtlarına giriyor.

Halka açık şirket, halka kapanıyor!

Yatırımcısını da batırarak!