Kar realizasyonu isteği ağır basıyor

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

İçerisinde bulunduğumuz haftanın işlemlere etkisi açısından en kritik günlerinin Perşembe ve Cuma olması bekleniyordu ki henüz sürpriz gerçekleşmiş değil. Avrupa odaklı haber akışı fiyatlamaları etkiliyor gibi görünse de temelde GBP, emtia ve DXY başlıkları yer almakta. ECB toplantısından çıkan başlıkların tek başına EUR çaprazına yön verebilecek güçte olduğunu “bu kez” düşünmüyoruz. Emtia grubundaki fiyat hareketliği gözden kaçırılmamalı. Demir cevheri Singapur’da bu hafta %10 yükseliş gösterdi ve arka planında Çin talebindeki artış ve aşı hikayelerinin yarattığı global beklentiler yer alıyor. Brent petrol kontratı pandemi sürecinden bu yana ilk kez $50 seviyesini aşarken, ihracatçı/ithalatçı ülke ayrışmasının ve bu durumun INR, THB ve TRY gibi çaprazlara olası etkilerini yakından izlemek fayda yaratabilir. ABD henüz mali teşvik paketine dair uzlaşıya varamazken,

McConnell ve Pelosi arasındaki farklı büyüklükleri içerir paket telaffuzları devam ediyor. FDA ise beklendiği şekilde Pfizer/BioNTech aşısına onay verdi. Türk Hazinesi ise yoğun borçlanma takvimini de gözeterek yerinde bir hamle ile değişim ihaleleri gerçekleştirecek. Bu adımın takvim kaynaklı faizler üzerindeki yukarı yönlü baskı ihtimalini yılın ilk yarısında sınırlayacağını değerlendiriyoruz.

Emtia grubu üyelerine ait çaprazların Amerikan doları karşısında değer kazanımlarını hızlandırdıkları günde Türk lirası %-0.75 performans ile günü tamamladı. BİST 100 endeksi, ağırlıklı primli seyrettiği ve fakat günün ikinci yarısında realizasyon isteğinin belirdiği işlemlerde kapanışı %0.23 ile 1353 puan seviyesinden gerçekleştirdi. Ülke risk primi %1.6 yükselişle 379bp olurken, 13/11/30 vadeli kağıdın faizi (mid YTM) %12.92 oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ECB’den gelen beklenti karşılar pakete rağmen genel risk iştahı ekseninde değer kayıpları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.19, FTSE 100 %0.54, DAX %-0.33 ve Rusya (RTS, USD) grubu %2.35 ile günü tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde teknoloji grubu hisseleri olumlu ayrışarak günü %0.54 primlenme ile tamamladı. Dow Jones ve S&P 500 ise %-0.2 ve %-0.1 ile zayıf kapanışlar gerçekleştirdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan gelişmekte olan ülke varlıkları nispeten olumlu kalırken, Bovespa %1.88, Merval ise %3.34 ile günü tamamladı.

Asya’da haftanın son iş gününe ait fiyatlamalar karışık-negatif ağırlıklı seyrediyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %-0.40, Hang Seng %0.28, CSI 300 %-1.32 ve KOSPI %0.84 ile işlem görmekte. Offshoreda USDCNH fiyatlamaları 6.5237 ile yuan değerlenmesine işaret ederken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5405 ile offshore yaklaşımını teyit ediyor.

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan
direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu
koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1340-1330 seviyeleri destek,
1375-1380 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken
artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme
potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
bekliyoruz. Teknik açıdan 7.85-7.76 destek, 7.93/94 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri
sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz.
Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli.
1.20’li seviyelerde konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kapanış gerçekleşmeden
daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük
ihtimal de olsa) ve Fed’den gelecek mesajları görmek daha doğru olacaktır.

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisseler

Günün önemli şirket haberleri 11/12/2020

Doğtaş ve Gersan Elektrik sorusu