Kalkınma Bankası'nın sadece yüzde 0.92’si halka açık, 2 haftada yüzde 750 kazandırdı

Kalkınma Bankası hissesi güçlü yükselişini ara vermeden sürdürüyor. Hissedeki soluksuz yükseliş yatırımcısına yüzde 750’ye yakın kazanç sağladı

BURAK TAŞÇI - BORSAGUNDEM.COM

Ekonomideki dalgalanma ile birlikte hükümet, Kalkınma Bankası’na yönelik harekete geçti. Büyümeye katkı sağlaması için Kalkınma Bankası’na yeni misyon yüklendi.

Kalkınma Bankası sürdürülebilir büyümeye yönelik yatırımların ve projelerin desteklenmesi için çalışacak.

Bu gelişme ile birlikte büyük projelerin arkasında Kalkınma Bankası yer alacak. Türkiye’nin dinamosu olacak yatırımlara yapılacak aracılıkla birlikte banka da gelir elde edecek ve sermayesini güçlendirecek. Bankayla ilgili düzenlemeler TBMM’de komisyonda kabul edildi ve genel kurulda oylamaya sunulacak.

HİSSESİ YÜZDE 744 PRİM YAPTI!

Kalkınma Bankası hissesi uzun süredir 5 lira seviyelerinde işlem görüyordu. Hissenin statil seyri Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarıyla değişti. Bankanın yeniden yapılandırılacağının açıklanmasıyla birlikte hisse uçuşa geçti.

Son 15 gündür sürekli yükseliş trendinde olan hisse bugün tarihi yüksek seviyesi olan 42.20 liraya yükseldi. Böylece yatırımcısı yüzde 744 oranında kazanç sağladı.

PİYASA DEĞERİ BİST’İN DEV BANKALARINA YAKLAŞTI

Kalkınma Bankası’nın piyasa değeri kısa sürede 21.1 milyar liraya kadar ulaştı. Garanti Bankası’nın piyasa değeri 30.2 milyar lira, Akbank’ın 25.4 milyar lira, Halkbank’ın ise 8.2 milyar lira civarında bulunuyor. Bankanın sermayesi 500 milyon lirayken, özsermayesi 1.2 milyar lira seviyesinde.

FİYAT/KAZANÇ REKOR SEVİYEYE ÇIKTI

Borsa İstanbul’da işlem görüp hızlı yükselen hisselerin fiyat/kazanç oranları her zaman sert yükseliş gerçekleştiriyor. Hisse senedi fiyatının hisse başına karına bölünmesiyle ulaşılan fiyat/kazanç oranı Kalkınma Bankası’nda 238.31’e ulaştı.

PD/DD’Sİ 16.43!

Hissede tarihi rekorlar piyasa değeri/defter değeri oranını da yükseltti. Hisse senedi fiyatının şirketin muhasebesel fiyatına bölünmesi ile ortaya çıkan rakam ise 16.43 oldu.

FİİLİ DOLAŞIMDAKİ PAY ORANI SADECE YÜZDE 0.92

Hissedeki sert yükselişin ana nedeni ise halka açıklık oranının çok düşük olması. Piyasada 4.581.973 adet Kalkınma Bankası payı el değiştiriyor. Bu da fiili dolaşımdaki pay oranının yüzde 0.92 olduğunu ortaya çıkartıyor.
Halka açıklık oranının düşük olması sebebiyle hissede küçük alımlarda sert fiyat hareketleri ortaya çıkıyor.
QNB Finansbank’ın halka açıklığı yüzde 0.12, Denizbank’ın ise yüzde 0.15 seviyesinde.