Kalkınma Bankası hisselerinde 'büyük oyun'

Kuruma yeni bir vizyon yüklendi ama hisseler üç haftada yüzde 855 zıpladı. Banka yetkilileri, ‘özel bir durum yok’ dedi. O zaman bu uçuş niye?

BORSAGUNDEM.COM – KULİS HABER

Son üç haftada yüzde 855 arttı, Borsa İstanbul tarihine ismini yazdırdı. 11 gündür brüt takasta yani açığa satış, kredili işlem yasak, internet üzerinden emir iletimine kapalı. Ancak 22 gündür tavan yapıyor. Sadece manipülatif hisselerin yakalayacağı uçuşla piyasa değeri en büyük 2. Banka bile oldu, sektördeki sıralamayı sarstı. Flaş gelişmeler, kulisleri hareketlendirdi, “Kalkınma Bankası hisselerinde büyük oyun oynanıyor” iddiası gündeme geldi.

Yatırımcılar da, uzmanlar da, bankacılar da şaşkın…

BANKAYA YENİ GÖREV

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bankacılık endeksi üyesi Kalkınma Bankası’na yönelik yeni görevi tanımladığında Ağustos ayı ortalarıydı. Albayrak, kalkınma bankacılığının gelişmesinin önünü açmak, Sermaye Piyasalarına güç kazandırmak amacıyla Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılacağını söyledi. Yeni ‘görev’lendirme kapmasında bankanın bazı sektörlerde yapılacak yatırımlara uzun vadeli fon sağlanmasında yardımcı olmasının beklendiği de ileri sürüldü.

O GÜNLERDE 5 TL SEVİYESİ AŞILMADI

Bu sözlerin ardından, Borsa İstanbul’da işlem gören Kalkınma Bankası hisseleri uzun süredir seyrettiği 5 TL seviyesinden milim oynamadı. Seviye korundu. Süreç işlemeye başladı, Bakan’ın verdiği startla Ankara bürokrasisi Meclis’e gönderilen gerekli çalışmaları hazırlarken fiyatlarda henüz herkesi zıplatacak bir gelişme de yaşanmadı.

YEP’TEN 48 SAAT ÖNCE HAREKET BAŞLADI!

20 Eylül’de ise Türkiye YEP’le tanıştı. Bakan Albayrak ‘Yeni Ekonomi Programı’nı açıklarken, Kalkınma Bankası’na yönelik yeni vizyon ve projeksiyonu da paylaştı.
Ekonomi çevrelerinde ve iş dünyasında heyecan yaratan bu açıklamaya 48 saat kala karışık seyir izleyen Borsa İstanbul’da tek bir hissenin başını kaldırdığı dikkat çekti. Kalkınma Bankası’nda 5.30’un görüldüğü son gün 18 Eylül oldu. Çünkü bu tarihten itibaren önlenemez yükseliş başladı.
Büyümeye katkı sağlaması için misyon yüklenen kurum, üç hafta içinde ilk etapta kendi hisselerinin değerinin yüzde 855 katlanmasıyla öne çıktı.
18 Eylül’de 5.30 TL olan hissenin ulaştığı değer 10 Ekim 2018’de yani bugün 50,60 TL.

PİYASADAKİ HİSSE SAYISI 4.6 MİLYON

Bankanın yüzde 99.8’i kamuya ait, sadece yüzde 0.92’lik payı halka açık. ‘Kontrolsüz güç’ hisse sayısı ise 4.6 milyon adet.
Günlerdir göz önünde yaşanan inanılmaz çıkışın borsadaki manzarasına gelince; hisse sabah açılışta tavan fiyattan işlem görüyor. Bu nedenle devre kesici girmiyor. Gün içinde de satıcı olmadığından tavan fiyatta sabit kalıyor. Ara kademe fiyatlarda büyük boşluklar oluşuyor.

BORSA İSTANBUL KALKINMA BANKASI’NA SORDU

Kalkınma Bankası’ndaki bu olağandışı fiyat ve miktar hareketlerinin ‘bir izahı olmalı’ diyen Borsa İstanbul yönetimi, kurum yetkililerine sordu. Sıcak gelişmede gelen yanıt, ”Bankanın yapılandırma işlemleri Meclis’te görüşülüyor. Bunun dışında şirkete ilişkin herhangi bir özel durum yok” oldu.

PİYASA DEĞERİ BİST’İN DEV BANKALARINA YAKLAŞTI

Kalkınma Bankası’nın piyasa değeri kısa sürede sabah saatlerinde 25.3 milyar liraya kadar ulaştı. İkinci sıraya oturdu. Aynı saatler içinde Garanti Bankası’nın piyasa değeri 30.2 milyar lira, Akbank’ın 25.2 milyar lira, Halkbank’ın ise 8.2 milyar lira civarındaydı.