İttifak Holding'de maaş rezaleti

İttifak Holding'de yönetim kurulu başkanı ve başkan vekili maaşlarındaki rekor artış ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulu harekete geçti

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye Piyasası Kurulu, İttifak Holding'de yaşanan maaş rezaletine 'dur' dedi. Holding'in 11 Mayıs 2017'de gerçekleştirilen genel kurulunda, yönetim kurulu başkanının aylık net maaşına yüzde 200'ün üzerinde bir zam yapılması kararı alınmıştı. Karar sonrası, yönetim kurulu başkanının aylık net maaşı 24 bin liradan 80 bin liraya çıkarılmış, aynı genel kurulda aylık net 20 bin lira olan yönetim kurulu başkan vekili maaşı ise yüzde 50'lik artışla 30 bin lira olmuştu.

YÖNETİM KURULU BAŞKANINA YÜZDE 233, ÇALIŞANLARA YÜZDE 8 ZAM

Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini eski bankacı Ünsal Sözbir'in yürüttüğü şirket üst yönetimi için alınan bu 'kıyak' zam kararlarının yanında, şirket personeline 2017 yılında yapılan ortalama konsolide genel ücret artış oranı ise yüzde 8,14'te kaldı. Bunun üzerine Sermaye Piyasası Kurulu, şirket’in finansal durumu, yüksek halka açıklık oranı, söz konusu genel kurul toplantısına düşük katılım oranı ve yönetim kurulu toplantılarına katılım durumlarını dikkate alarak yapılan fahiş zamların yeniden düzenlenmesi gerektiğini açıkladı.

FAZLA MAAŞLAR YASAL FAİZİYLE GERİ ÖDENECEK

SPK haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre Kurul, şirketin yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu başkan vekili ve ücretlerinde değişen oranlarda artış yapılmış diğer yönetim kurulu üyelerinin zam oranlarının, şirket personeline yapılan genel ücret artışı oranı olan yüzde 8,14'ü geçemeyeceğine karar verdi. Bu karara göre şirketteki astronomik zamlar, 80 bin lira olarak belirlenen yönetim kurulu başkanının maaşının 25.953 lirayı, yönetim kurulu vekili maaşının ise 21.628 lirayı geçmemek üzere yeniden belirlenecek. SPK ayrıca, geçen süre zarfında Kurul tarafından hesaplanan tutarı aşan ücretlerin yasal faizi ile birlikte 30 gün içinde iade edilmesi gerektiğinin de şirkete bildirildiğini ifade etti.