İşte BİST'teki sert düşüşün nedeni

Borsa İstanbul 100 bin puanda uzun süre kalamadı ve yabancı satışlarına sahne olmaya başladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'da sert düşüş yaşanıyor. Yüzde 2 oranında değer kaybeden BİST, enflasyondaki sert yükseliş ve bunun etkisiyle birlikte dolardaki primle güç kaybında. Düşüşlere genel açıdan bakıldığında yabancı satışları göze çarpıyor.

Eylül ayı enflasyonu tüm beklentilerin üzerinde yüzde 24.52 oranında gerçekleşti. İthalatın azalması ve iç tüketime yönenilmesi de büyümede durgunluğa işaret etmeye başladı. Analistlerin büyük çoğunluğu ise enflasyonda zirvenin görülmediği ve daha kötülere hazırlıklı olunması mesajı verdi.

YABANCILAR HİSSE SATIP DÖVİZE GEÇİYOR

Borsa İstanbul'u geçtiğimiz günlerde destekleyen yabancılar ise bugün satış tarafına geçti. Haftabaşından bu yana kar satışı olarak algılanan küçük çaplı satışlar bugün sertleşti. Borsa İstanbul'u yeniden 100 bin puana yükselten yabancı yatırımcılar enflasyonun yüzde 25'e dayanmasını fırsat bilerek hisse satıp dolar ve tahvil tarafına yönelmeye başladı. BİST'in dinamosu olan banka hisselerinde yabancılar yoğun satışta bulunuyor. Borsanın gözde banka hisseleri yüzde 5'e yakın değer kaybetti.

Dolar gün içinde 18 kuruşun üzerinde değer kazandı ve 6.2298 liraya kadar yükseldi. Euroda ise 24 kuruşa varan yükseliş yaşandı 7.17 liraya tırmandı.

SATIŞLARDA LİDER YİNE YABANCILAR

Borsa İstanbul'da satış yapan aracı kurumlara baktığımızda liderlik yabancı aracı kurumlarda görülüyor. BİST genelinde incelediğimizde BGC Partners yüzde 30, Merrill Lynch yüzde 11.80, Deutsche yüzde 11.06, Credit Suisse ise yüzde 6.04 oranında düşüşe öncülük edici satışlarda bulunuyor. Başka bir deyişle satışların yaklaşık yüzde 60'ını yabancılar gerçekleştiriyor.

ALICILAR YERLİ

Düşüşle birlikte alım yapan tarafta da yerli aracı kurumlar öne çıkıyor. Yapı Kredi Yatırım, Deniz Yatırım, Global Menkul Değerler, Oyak Yatırım ve TEB Yatırım alımlara öncülük ediyor.

İŞTE BİST'TE ALIŞ VE SATIŞ YAPAN ARACI KURUMLAR

Borsa İstanbul'da sert düşüş

Dolar 6.22 lirayı aştı