İş Bankası kamu bankası mı olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'nin İş Bankası'nda bulunan paylarının Hazine'ye devredilebileceğini açıklaması ile birlikte akıllara soru işaretleri düşmeye başladı

Geçen haftanın olayı TCMB'nin faizi % 6.25 ile rekor seviyede artırması oldu. Her ne kadar Cumhurbaşkanı buna biraz sitem etse de piyasalar memnun oldu. Lira dolar karşısında değer kazandı ve dolar kuru 6.0 TL ye kadar geriledi. 13 Ağustosta %22'yi gören uzun vadeli tahvil faizi % 18'lere geriledi. 4 Eylül'de 574'ü gören Türkiye CDS'leri 430'a kadar indi. Borsa ise TL bazında % 1.5 artarken dolar bazında % 6 artarak 15.3 binli seviyelere geldi.

Türkiye'de bu hafta gündem Perşembe günü açıklanacak olan 3 yıllık Orta Vadeli Program (OVP)'de olacak. Bu açıklanan planla birlikte sıkı maliye politikası ile para piyasası kararlarına destek verilmesi beklenmekte.

Şirketler tarafında ise yeni hamleler geldiği görülüyor. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, 1 Ocak 2023 tarihine kadar henüz ödenmemiş döviz yükümlülüklerinden doğan kur farkı nedeniyle, şirketler borca batık olmayacak veya sermaye kaybı kapsamına alınmayacak. Ticaret Kanununda 376. madde sermaye kaybı ve borca batıklık durumunu düzenler. Buna göre; sermayenin yarısı ve 2/3'ü kaybı ile tamamının kaybı (borca batıklık) düzenlenmiştir. Dikkat edilmesi gereken husus, bunun her şirkete değil sadece seramye kaybı yaşayan şirketlere uygulanacağıdır. Borsa açısından durumu incelersek; son mali tablolarına göre borsada işlem gören 402 şirketin tam 63 tanesi başlangıç sermayesinin altına inmiş durumda. Bunlardan 14 şirket sermayelerinin tamamını kaybetmiş yani borca batmış durumda. Bunlar: 4 büyük spor kulübü, DARDL, BMEKS, MZHLD, BOYP, TKNSA, EMNIS, MARTI, COSMO, OZBAL, EGCYH. 18 şirket ise sermayesinin % 40'dan fazlasını kaybetmiş durumda. Kayıp oranı en yüksekten en aza doğru IEYHO, DGKLB, UZERB, SERVE, MERKO, CEMAS, ATSYH, BALAT, ALYAG, MAKTK, SONME, METUR, KERVN, CRFSA, SOKM, PENGD, VKING, KARSN.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü açıklamasında İş bankası ile ilgili sürpriz bir açıklama yaptı: "CHP, İş Bankası hisselerinin yüzde 28'inin sahibi durumunda. Oradan para alamıyor ama yönetim kurulunda dört üyesi var. Bir defa Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu tür bir varlığı herhangi bir siyasi partinin etiketi altına giremez. Girse girse Hazine'ye girer." Bu açıklama ile İş Bankası bir kamu bankası mı olacak sorusu gündeme gelmiş oldu.

STRATEJI

Endekste 96 bin üzeri direnç olarak çalıştı. Bu haftada aynı rakam geçerli. Stobumuz 93 bin.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 700 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.4 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım