IMF'den Türkiye'ye uyarı

IMF, Türkiye'ye önden yüklemeli parasal sıkılaştırma tavsiyesinde bulundu

IMF, Türkiye'ye önden yüklemeli parasal sıkılaştırma tavsiye etti.

IMF'ye göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonu azaltmak ve liranın değerini artırmak için faiz artırması gerekiyor.

Madde 4 kapsamındaki Türkiye değerlendirmesinde IMF, enflasyonu kontrol altına almak, beklentileri düzeltmek, lirayı desteklemek ve rezervleri artırmak için TCMB’nin "önden yüklemeli parasal sıkılaştırma" yapma önerisi yer aldı.

Öte yandna IMF, ekonomide aşırı ısınma olduğunu belirterek konut piyasasına dikkat çekti. IMF, "Geçtiğimiz yıl hükümet destekli kredi büyümesinin tüketimi ve yatırımı artırmasının ardından ekonomi aşırı ısınmış gözüküyor. İnşaat sektöründe aşırı arz oluşumu mümkün" dedi.

IMF bankacılık sektöründeki düşük sorunlu kredi oranlarına rağmen "kredi kalitesinde zayıflama emareleri" görüldüğünü belirtirken bazı büyük şirketlerin kredilerindeki zorlukları da not etti

Değerlendirmede, "Büyük dış finansman ihtiyacı, sınırlı döviz rezervleri, gelişen piyasalara güvene yönelik olası değişim, yurtiçi ve jeopolitik riskler ekonomide zorluklar yaratıyor" ifadeleri yer aldı.