Halka arzlarla ilgili yeni düzenleme geliyor

SPK yönetimi, bireysel yatırımcıların daha fazla katılımına imkan tanıyacak daha adil bir sistem için çalışmalar yapıyor. Uzmanlar ise ‘blokaj’ adaletsizliğine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM - ÖZEL HABER

Sermaye Piyasası Kurulu 20 Ocak’ta yayımladığı değişiklikle, ilk halka arzlarda serbest ve / veya unvanında “özel” ibaresi yer alan yatırım fonlarının kurumsal yatırımcı kapsamında sayılabilmesi için “yatırımcı sayısının 50’den az olmaması” ve “herhangi bir yatırımcının toplam fon katılma payı sayısının yüzde 20’sinden fazlasına sahip olmaması” koşullarının bir arada sağlanması gerekeceğini açıkladı. Bu şartları sağlayamayan serbest ve / veya özel fonların bireysel yatırımcı olarak değerlendirileceğini belirten SPK’nın bu hamlesi piyasada bireysel yatırımcıya destek olarak yorumlandı.

Bunun yanısıra daha önce kurumsal yatırımcı kapsamından sayılan, aktif toplamının 50 milyon TL, yıllık net hasılatının 90 milyon TL, özsermayesinin 5 milyon TL'nin üzerinde olması kıstaslarından en az ikisini taşıyan kuruluşlar artık kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilmeyecek.

YENİ BİR ADIM İÇİN ÇALIŞMA

Piyasa uzmanları SPK’nın yatırım fonlarına yönelik yeni bir adım için çalıştığını dile getirdi. Yeni düzenlemede son dönemde SPK’yı halka arzlardan düşük pay aldıkları gerekçesiyle şikayet yağmuruna tutan bireysel yatırımcılara yeni imkanların sağlanması bekleniyor.

Piyasa uzmanları ise halka arzlarda bireysel yatırımcıların talep ettiği miktar kadar paralarının bloke edildiği ancak kurumsal yatırımcılar için aynı durunun söz konusu olmadığını belirtiyor. Bu yüzden de kurumsal taraftan oldukça yüksek miktarlarda yani şişirilmiş taleplerin geldiği ifade ediliyor.

Kurumsal yatırımcıların da talebi oranında blokaj konması halinde daha sağlıklı talep rakamlarının oluşacağı belirtiliyor.

102 ŞİRKET HALKA AÇILDI

Son 3 yılda 42.5 ve 1 yılda 20 milyar liralık halka arz gerçekleşti. Son 3 yıllık dönemde 102 şirket halka açıldı. Halka arzların eşit dağıtım yoluyla yapılması şirket hisselerinde halka arzdan sonra birkaç tavan yapılmasını olanaklı kıldığı için yatırımcılar mevcut hisselerden çıkıp halka arz edilen yeni hisseleri tercih ederek kazanç sağlayama çalışıyor.

SPK Başkanı’ndan patronlara, kurumlara ve dolandırıcılara net mesajlar

SPK'dan ilk halka arzlara ilişkin yeni düzenleme