Halka arzlarda kritik dönem

Borsaya yeni giren yatırımcılar şirketlerin ticaret unvanını, hatta faaliyet konusunu bile bilmeden hisse alıyor. Değerinin çok üzerindeki fiyattan yapılan halka arzlar konusunda ise dikkatli olunması öneriliyor.

BORSAGUNDEM.COM

Pandemi sürecinde ekonomiye can suyu olan halka arzların büyüsü devam ediyor. Ancak unutulmamalı ki bu durum sonsuza kadar devam etmeyecek. Bu yüzden yatırımcıların şirketlerin değerleme rakamlarına, mali yapılarına, projelerine, yatırım programlarına bakarak yatırım yapmaları öneriliyor. Özellikle halka arzlardan sonra yaşanan sert yükseliş dalgasına kapılanlar, düşüşlerde büyük zararlar yazıyor. Uzmanlar, geleceği olan, mali yapısı güçlü, değerleme rakamları gerçekçi şirketlerin hisselerine yatırım yapanların, kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından etkilenmeyeceğini belirterek orta ve uzun vadede her zaman kazanacaklarını vurguluyor.

SPK Başkanı'ndan yatırımcılara 'dikkatli olun' uyarısı

KÜÇÜK YATIRIMCI HİSSE ALIRKEN İYİ İNCELEMELİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Yatırımcılarımızın, pay piyasalarında hesap ettikleri değerleme ve şahsi beklentilerine göre işlem yapmaları gerek. Yatırımcıların kendi yatırım tercihlerinin sonucunda kar veya zararla sonuçlanan işlemlerde SPK'nın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır" dedi.

Başkan Taşkesenlioğlu, birçok yatırımcı davranışı ve tepkisinden, yatırım kararları alınırken şirketlerin yeterince incelenmediği ve yatırım kararlarının finansal verilerle desteklenmediğine de dikkat çekerek, "Maalesef birçok yatırımcının şirketlerin ticaret unvanlarını, faaliyet konularını dahi bilmeden sadece şirketlerin borsa koduna bakarak yatırım yaptığı örnekleri görüyoruz" şeklinde konuştu. 

Taşkesenlioğlu: Halka arzda üç denge birlikte sağlanmalı

KISA SÜREDE ÇOK KAZANAYIM DERKEN, ÇOK KAYBEDİYORLAR

Manipülatörlerin özellikle küçük yatırımcının tecrübesizliğinden faydalanarak ‘kısa sürede borsadaki parasını katlama’ taahhüdü ile yatırımcıları yanlış yönlendirdiğine işaret eden uzmanlar, SPK ve Borsa İstanbul'dan yapılan uyarılara kulak verilmesi ve profesyonel destek alınması gerektiğine işaret ediyor.

HALKA AÇILACAK ŞİRKETLERİN MALİ YAPISINI VE İZAHNAMESİNİ İYİ İNCELEYİN

Uzmanlar halka arz edilecek şirketlerin bilançolarının ve izahnamelerinin iyi incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Farklı aracı kurumların değerleme raporlarına da bakılması gerektiği ifade edilerek, bu sayede şirketin halka arz fiyatının yüksek olup olmadığının daha net anlaşılacağı kaydediliyor.

Halka arzın ilk gününde ortak satışı

Piyasalarda hareketin seyri, dip ve zirveler

İşte en fazla kazandıran hissenin teknik analizi