Halka arzlara teşvik gelmeli

SPYD Başkanı Arif Ünver, şirketlerin büyümesi için gereken finansmanı banka kredisi yerine halka arzla sağlamaları gerektiğini söyledi

Bankalardan aldıkları yüksek faizli krediler nedeniyle adeta mengeneye sıkışan şirketler için halka arz formülü gündeme geldi. Önerinin sahibi olan Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, bankaların eline düşen şirketleri, halka arzın kurtaracağını ifade etti. Sabah'ın haberine göre, Ünver, yeni teşvikler üzerinde çalışıldığını belirterek, "İstanbul Sanayi Odası'ndaki -İSO-1.000- şirketlerinin yarısı bile halka açılsa 150 milyar liralık kaynak sağlanır" dedi. Ünver, sermaye piyasalarının Türkiye'yi kıskaç altına alan faiz lobisinin elindeki gücü önemli oranda kırabileceğini belirtti. Bu amaca ulaşmak için büyük şirketlerin Borsa İstanbul'a gelmesi gerektiğine işaret eden Ünver, şöyle devam etti: "Küçük yatırımcıyı yıllardır hüsrana uğratan sermaye piyasaları ve Borsa İstanbul'la ilgili mevzuatların yeniden düzenlemesi çok önemli. Bu sayede şirketlerin yatırım için aradıkları kaynak temin edilebilecek." Arif Ünver, halka arz yıllarca manipüle edildiği şirketler için kaynak temini konusunda bankalardan başka seçeneğin kalmadığını söyledi.

YÜZDE 20 HALKA AÇIK

Halka arzların artmasıyla ekonominin ivme kazanacağını söyleyen Arif Ünver, İSO 1.000'deki şirketlerin yüzde 10-20'lik kısmının halka açık olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Şirketlerin halka açılmak istememelerinin iki sebebi var. İlk olarak bu şirketlerin Ar-Ge'si yok. Yani kazandıkları parayı ne yapacaklarını bilmiyorlar. İkincisi bunlar aile şirketi oldukları için denetim istemiyorlar. Dolayısıyla bunları halka açmak için verilmesi gereken teşvikler var. Teşvik olmadan bunlar halka açılmaz." Dernek olarak bu konuyu ilgili bakanlarlıklarla paylaştıklarını söyleyen Ünver, "Halka arı şart koyarak Kurumlar Vergisi'ni yüzde 20'den 10'a çekersen bu iş olur. 2 yılda bu yolla feragat edilen rakamın 2-3 katı kaynak telafi ediliyor" dedi. Ünver, şirketlerin halka arzının artırılması için bir takım teşvikler üzerinde çalışıldığını da söyledi. 

TEK MOTORLA UÇUYORUZ

ABD'de hane halkının yüzde 52'sinin hisse senedine yatırım yaptığını belirten Ünver, Türkiye'de de bireysel borsa yatırımcılarının artması gerektiğini söyledi. Türkiye'yi tek motorla uçan uçağa benzeten Ünver, "Bu tek motorun adı bankalar. Uzun menzilli uçmak için sermaye piyasası motorunu da takmamız gerekiyor. Şirket bankadan kaynak sağlarsa bunun adı borçtur. Kaynağı sermaye piyasasından sağlarsa buna da sermaye denir. Yani krediye göre çok ucuz bir kaynağa ulaşmış olur" dedi.