Halka açık şirkette “Bu kadar da olmaz” dedirten hesap oyunları

Ral Yatırım Holding, alacaklarını tahsil etmek yerine fahiş oranda sermaye artırımı kararı alıyor. Patronlar, borçlu şirketi halka açık şirkete satarak parayı cebe indirmeyi planlıyor

BORSAGUNDEM.COM
İsmi borsada sık sık manipülatif işlemler ve manipülatörlerle anılan Ral Yatırım Holding çok tartışılacak bir karara daha imza attı. İlişkili taraflara verdiği paraları tahsil etmek yerine, yüzde 200 gibi yüksek oranda bedelli sermaye artırımı kararı alındı.
Halka açık şirketin kasasındaki parayı ortakların başka şirketine aktar, borcu geri ödemek yerine yeniden değerlemeyle fiyatı şişirilen şirketi halka açık şirkete sat, sonra da fahiş oranda sermaye artırımı yap ve gelecek parayı patronunu cebine aktar.
Hem de 750 bin lira değerindeki bir gayrimenkule 1 milyon 850 bin lira değer biçerek… Ral Yatırım Holding’de bedelli sermaye artırımının arkasındaki gerçekler özetle bu şekilde…

BAĞIMSIZ DENETÇİ UYARIYOR: ŞİRKETİN İÇERİSİNDEN ÇIKARILAN PARA BÜYÜK RİSK!

Detaylar ise şöyle;
Halka açık Ral Yatırım Holdingkasasındaki parayı hakim ortakların yönetiminde olan Ral Yapı Mühendislik’e aktarıyor. Bağımsız denetim şirketi, “Şirketin ayakta kalması için alacaklarının tahsilatında gecikme olmamasına bağlı” diyor. Yani ortakların dışarı çıkardığı bu paranın geri gelmesinin ne kadar önemli olduğunun altı çiziliyor.
Bu yüzden de 31.12.2019 tarihli bağımsız denetim raporunda sınırlı olumlu görüş veriliyor. Denetçi, şirketin 18 milyon 334 bin lira yani toplam aktiflerinin yüzde 66’una ulaşan ticari alacaklara dikkat çekerek bu rakamın 14 milyon 581 bin lirasının da ilişkili taraflara ait olduğunu vurguluyor. Yani halka açık Yatırım Holding’in parası hakim ortakların diğer şirketlerine aktarılmış. Bağımsız denetçi şirketin ayakta kalması için bu paranın tahsil edilmesi önemli diye uyarıda bulunuyor.

BEDELLİDEN GELEN PARA DİREKT PATRONLARIN CEBİNE GİDECEK!

Yöneticiler, kendi şirketlerine aktardıkları parayı halka açık şirkete geri ödemek yerine bu şirketi borsada çok sayıda ortağı olan şirkete satma kararı alıyorlar. Satın alma işleminde de bedelli sermaye artırımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu işlem için de yatırımcılardan para isteniyor! Fahiş oranda sermaye artırım yapılarak gelen parayla bu şirketin alınması ve paranın direkt patronların cebine aktarılmasını hedefleniyor.
Patronlar halka açık şirketin içerisinden çıkardıkları parayı geri ödemesi beklenirken ceplerine para indirecek yeni bir formül geliştiriyorlar. Bağımsız denetçiler te ısrarla bu paranın tahsil edilememesi halinde şirketin faaliyetinin devam ettirmesinin risk atında olduğunu vurguluyor.

ÖNCELİKLE HALKA AÇIK ŞİRKETİN BORCUNUN KAPATILMASI GEREKMEZ Mİ?

Bu arada değerleme yapılmadan önce şirketin sermayesi 15 milyon lira artırılıyor. Eğer gerçek manada bir sermaye artırımı yapılıyorsa şirket yönetiminin bu parayla öncelikle halka açık şirkete olan borcunu kapatması gerekmez mi? Halka açık şirketin kasasından alınan rakam da yaklaşık 15 milyon lira. Uyanık patronlar bunu yapmak yerine değerleme yaptırarak şirketi halka açık şirkete satmak istiyor. Bunu da nakdi sermaye artırımı yaparak bu bedele halkı da ortak etmeyi planlıyorlar.

DÜKKANIN DEĞERİ 750 BİNDEN 1 MİLYON 850 BİNE ÇIKIYOR

Değerleme raporunda şirketin değeri 13 milyon 635 bin olarak gösteriliyor. Bu değere 15 milyon sermaye artırımı 11 milyon 965 lira da varlık değerleme artışı ekleniyor. Varlık değerleme artışı ise şirketin bünyesinde yer alan dükkan ve dairelerin fiyatındaki artıştan kaynaklanıyor. İnşaat sektöründe büyük sıkıntıların yaşandığı bir dönemde 700 bin lira defter değeri olan bir işyeri 1 milyon 650 bin lira değerleniyor. 750 bin liralık başka bir işyeri 1 milyon 850 bin lira yeni değerleme fiyatı biçiliyor. Bir anda milyon milyon artan yeniden değerleme rakamları patronların cebine daha fazla para girişi anlamına geliyor. Tersi düşünüldüğünde halka açık şirketin kasasından daha fazla para çıkacağı anlamına geliyor. Ivır zıvır bir süre inşaat malzemeleri de şirketin içerisinde değer olarak gösteriliyor ve halka açık şirkete satılmak isteniyor.
Hem de 37 milyon liraya…
Patronlar 15 milyon lira borcu ödemiyor, üstüne şirketi 37 milyona satarak parayı ceplerine indirmeyi planlıyor. Peki satılmak istenilen Ral Yapı Mühendislik’in halka açık şirkete ne katkısı olacak? Yeniden değerleme yapılarak fiyatları şişirilen daire ve dükkanları mı işletecek? Satılacak olmasaydı patronlar bu fiyattan bu daire ve dükkanları halka açık şirketin içerisine koyar mıydı? Ral Yatırım Holding bu atıl durumdaki gayrimenkulleri ne yapacak?
Patronlar ellerinden çıkaramadığı gayrimenkkulleri halka açık şirkete iteleyerek mi kurtulmak istiyor?
Halka açık çok sayıda ortağı bulunan borsa şirketinde “Bu kadar da olmaz” dedirten hesap oyunları bir kez daha sahneleniyor…
YARIN: Piyasa dolandırıcısı Fevzi Şahin Yatırım Holding operasyonu! Manipülatör Şahin gizli ortak iddiası.

Manipülatör Fevzi Şahin’e hapis cezası

Yine Yatırım Holding, yine yasak ve tedbir

 

Yine Yatırım Holding, yine yasak ve tedbir

 

Yatırım Holding’de piyasa dolandırıcılığı tedbirleri

 

SPK'dan Yatırım Holding işlemlerine ağır para cezası