Haftaya damgasını vuracak hisseler

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Belgin Maviş, yeni haftada piyasalardaki beklentileri Borsa Gündem'e yazdı...

BELGİN MAVİŞ - A1 CAPİTAL / GMY

Küresel Piyasalar Faiz İndirimlerini Değil Virüs Korkusunu Fiyatlamaya Devam Ediyor..

Geçen hafta önceki haftaya göre toparlanma çabasında olan Bist 100 endeksi Corona Virüsü korkularına rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki görüşmeler ardından İdlib de Ateşkes İmzalanması ve Fed’in ara karar ile politika faizinde 50 baz puanlık indirimine tutunma gayreti içerisinde 113.500/106.400 bandında zaman zaman satıcılı görünümü korudu. Küresel bazda ise hisse senetleri piyasalarında endeksler korkuları fiyatladı ve S&P500 endeksi 2950 desteğinin üzerinde kapanmayı başardı. Haftanın genelinde borsada toparlanma çabası altında riskten kaçış fiyatlanırken haftanın kaybedeni dolar oldu.

Bist 100:

BIST 100 endeksi, geçen haftanın son işlem gününü en yüksek 113.106,60, en düşük 106.425,30 puanı gördükten sonra önceki hafta kapanışına göre %3,40 artışla 109.600,53 puandan tamamladı. Borsa İstanbul’da 7 banka hissesi ile başlayan Açığa Satış yasağı tüm hisseler için hafta boyunca devam etti. Açığa satış işlemlerinin geçici olarak askıya alınması ile endekste satış baskısı sınırlanırken tüm hareketlilik vadeli işlemlerde gerçekleşti. Vadeli ile spot piyasa hareketlerinde ayrışmaların yaşandığı geçtiğimiz haftada Bankacılık sektörü kontratlarından satıcılı taraf ağırlık kazandı. Bist 100 endeksinde aşağıda 108.300 ve 106.400 öne çıkan destekler olurken yukarı yönlü hareketlerde 112.500/113.600 öne çıkan direnç seviyelerimiz olacak.

Endeksin yeniden yukarı yönlü hareketlenmesi için bu hafta yol haritamızda:

- AMB Faiz Kararı ve İtalya da 12 kentin virüs nedeniyle karantinaya alınmasının Avrupa’nın Tahvil ve Bono işlemlerinin kalbi olan İtalya konusunda yapacakları değerlendirme..

- İdlib de devam eden Ateşkes ve diplomasi trafiği

- İçeride TCMB Zorunlu Karşılıklara yönelik yaptığı ince ayarın Bankacılık Sektörü hisseler üzerindeki etkisi

- Majör Merkez Bankalarının Faiz İndirimlerinin etkisiz kalma ihtimaline dair yapacağı olası Parasal genişleme adımları

- Euro/Dolar paritesinde 1.1370 eşiğinin aşılıp aşılmayacağı

- S&P500 endeksinde olası sert satış baskısında 2750 desteğinde tutunup tutunamayacağı( bu seviyenin aşağı yönlü kırılması Ayı Piyasasına geçiş sinyali olarak algılanabilir)

- Ve içeride Sanayi Üretimi Verisi ile Cari Denge verileri rehberlerimiz olacak.

- Euro Dolar paritesiyle birlikte Almanya Dax endeksinin seyri de yine yakın takibimizde olmalı.

- Bist 100 endeksinde yeniden yükseliş eğiliminin başladığını ise 118.500 aşılmadan söylemek mümkün olmayacaktır.

- Bu hafta Bankacılık sektörü hisselerinin hareketlerinin yanı sıra enerji, yazılım, demir çelik ve

- Petro/ kimya hisselerinin seyri endekse yön verecek öne çıkabilecek sektörler görünümünde..

Dolar/Tl

Doların tüm para birimleri karşısında değer kaybında Fed faiz indirimi olsa da TL karşısında değer kazanımının ve 6.04 desteğinde tutunmasında İdlib hassasiyetinin devam ettiğini notlarımıza eklemeliyiz.6.04 seviyesinin kırılması durumunda aşağıda 59850 ve 5.9640 destekleri daha aşağı gerilemesini engelleyecek kuvvetli destekler olmaya devam ediyor. Libya ve İdlib konusunun yanı sıra Türkiye/Abd ve Türkiye/ Rusya arasında devam eden siyasi diploması ve gelişmeler bu seviyelerde tutunmasında etken. Her pozitif haber bu baskıyı azaltacak ve dolarda gerileme sağlanabilecektir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 6.12 ve 6.18 önemli dirençler

TCMB'nin zorunlu karşılıklara ilişkin ince ayarın detayları

Yıllık reel kredi büyüme oranı;

Yüzde 15’in üzerinde olan bankalar için;

- Selektif sektörlere kullandırılan 2 yıldan uzun vadeli krediler ile ..

- 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri reel değişimlerinin tamamı…

- Büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’in altında olması,

Yüzde 15’in altında olan bankalar için;

- 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri dışında kalan bireysel kredi reel değişiminin %75’i ve…

- Yabancı para nakdi kredilerin erken kapatılması veya vadesinden önce yapılandırılması amacıyla 9

- Mart 2020 tarihinden itibaren kullandırılan Türk lirası kredilerin tamamı …

- Büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 5’in üzerinde olması,

- Durumunda zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanılabilecektir. 

Selektif sektörler,

Yeni uygulamanın;

- Kredi arzının tüketimden ziyade sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek

- Verimli ve üretim odaklı sektörlere yönlendirilmesine,

- Cari işlemler dengesinin olumlu etkilenmesine ve

- Finansal istikrarın desteklenmesine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir

Söz konusu değişiklikler, tesisi 20 Mart 2020 tarihinde başlayacak olan 6 Mart 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır. 

Kaynak:Bloomeberg HT

Veri Ajandası

Yurtiçinde işgücü İstatistikleri Açıklanıyor…

TÜİK tarafından açıklanan İşsizlik Oranı 2019 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 puanlık artış ile % 13,3 değerinde gerçekleşti. Aralık ayı verisine dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. Gecikmeli bir veri olması nedeniyle TL varlık fiyatlamalarında etki düzeyi sınırlı kalabilir.(10 Mart)

Sanayi Üretiminde Güçlü Seyir Devam Edecek Mi?

TÜİK tarafından açıklanan Sanayi Üretimi verisi 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre % 1,9 ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise % 8,6 artış gösterdi. Sanayi Üretimi verisi 2019 yılı 4.çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 5,8 artış kaydetti. Özellikle, büyüme verisi kompozisyonu içerisinde önemli bir paya sahip olan Sanayi Üretimi verisinde yeni yılın ilk ayında güçlü duruşun devam etmesi ve büyüme verisine pozitif katkı sağlaması öngörülüyor. (13 Mart)

Cari Denge verisi Ön Planda…

TCMB tarafından açıklanacak olan Cari Denge verisi 2019 yılı Aralık ayında 2,798 milyar dolar açık vermişti. 2019 yılı on iki aylık döneminde cari işlemler fazlası 1,674 milyar dolar olmuştu. Açıklanacak olan Ocak ayı verisine dair piyasa beklentisi bulunmamaktadır. Özellikle, son dönemde yurtiçi/yurtdışı yaşanan gelişmeler ve net dış ticaret tarafının katkısının artan iç talep ile birlikte negatife dönebileceği ve bu bağlamda Ocak ayında Cari Denge’nin açık verebileceği öngörülüyor. (11 Mart)

Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı gündemin en önemli maddelerinde biri…

ABD Merkez Bankası (FED) 17-18 Mart toplantısı öncesinde politika faiz oranında 50 baz puan indirime giderken, yapılan açıklamada Çin’de başlayan virüs salgınına dair belirsizlikler ve ekonomik faaliyetlere yönelik risklerin belirleyici olduğu vurgulandı. Bu bağlamda Avrupa Merkez Bankası’nın toplantısının ayrı bir önem kazandığını öngörüyoruz. Banka Yönetim Konseyi’nin söylemlerinin tonu, faiz patikasına dair açıklamaları ve para politikası uygulamalarına yaklaşımları yakından takip edilecek. Toplantı ardından Euro para birimi ve diğer finansal enstrümanlar fiyatlamalarında oynaklık artabilir. ( 12 Mart)

Euro Bölgesi GSYH rakamları açıklanıyor…

Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan GSYH verisine dair piyasa beklentisi, bölge ekonomisinin bir önceki çeyreğe göre % 0,2 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 1,2 büyümesi yönünde. Bölge ekonomisi 2019 yılı 3.çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 0,9 oranında büyümüştü. (10 Mart)

ABD Tüketici Fiyat Endeksi Açıklanıyor…

ABD’de Şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini takip edeceğiz. Piyasa beklentisi manşet veride aylık bazda kısmi bir toparlanma tahmin edilse de yıllık bazda artış hızında bir ivme kaybı olabileceği öngörülüyor. Enerji ve Gıda gruplarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE’de ise piyasa beklentisi aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda % 2,3 artış öngörülüyor. (11 Mart)

*ABD yaz saati uygulaması başlıyor. (08 Mart)

* ABD ön seçimler devam ediyor. (10 Mart)

Kaynak:A1 Capital Macro Bülten