G.Saray'a bedelli alışkanlık yaptı

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Uskuay, Galatasaray'ın SPK'nın bedelli sermaye artırımı başvurusunu onaylayacağını açıkladı

Borsa İstanbul'da işlem gören Galatasaray Sportif AŞ hisseleri şirket yönetim kurulunun aldığı bedelli sermaye artırım kararına rağmen günü yükselişle tamamladı.
Genel olarak bedelli sermaye artırım kararlarına negatif yönde tepki veren yatırımcılar bugün Galatasaray hisselerinde bedelli sermaye artırım kararına rağmen günü yüzde 2,21 artışla tamamladı.
Güne yükselişle başlayan Galatasaray hisseleri, ikinci seansta bedelli sermaye artırımı kararından sonra ilk seans kapanışına göre yüzde 2,68 oranında gerilese de günlük bazda yüzde 2,21 oranında yükseliş kaydetti.
Galatasaray hisseleri 18 Haziran 2012 tarihinde yapılan yüzde 400 bedelli sermaye artırımı haberinde 3 işlem gününde yaklaşık yüzde 30 oranında değer kaybetmiş, 13 Eylül 2012 tarihinde yönetim kurulunun aldığı ikinci bedelli sermaye artırımı kararında ise bir günde yaklaşık yüzde 14 gerilemişti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Galatasaray'ın 13 Eylül 2012 tarihinde aldığı yüzde 300 oranında bedelli sermaye artırımı kararını, 1 Şubat 2013 tarihindeki Kurul toplantısında, halka açık ortaklıkların yapmayı planladıkları sermaye artırımlarında ortaya çıkan nakit sermaye koyma borcunun, ortaklığa nakit dışındaki varlık devrinden kaynaklanan borçlara mahsup edilmek suretiyle yerine getirilmesi işleminin önemli nitelikteki işlemler arasında sayılması gerektiğini bildirerek reddetmişti.
Galatasaray'ın piyasa değeri ilk bedelliden bu yana yaklaşık 621 milyon lira azaldı
Galatasaray'ın piyasa değeri 18 Haziran 2012 tarihinde başlayan ilk bedelli sermaye artırımında 975 milyon liranın üzerindeyken, şirketin piyasa değeri kazanılan şampiyonluk, Avrupa'daki başarılar ve yıldız futbolcu transferlerine rağmen bedelli sermaye artırım belirsizliği ile bugüne kadar 621 milyon lira gerileyerek 354 milyon lira seviyesine indi.
Galatasaray Sportif AŞ Yönetim Kurulu, bugün aldığı kararla 600 milyon lira olarak belirlenen kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, 13 milyon 940 bin 421,90 lira olan çıkarılmış sermayenin; tamamı nakden karşılanmak suretiyle (yüzde 300 bedelli) 55 milyon 761 bin 687,60 liraya çıkarılmasına ve her bir hisse için kullanım bedelinin 8 lira olmasına karar verdi.
"SPK'nın bu bedelli sermaye artırımını onaylayacağını düşünüyorum"
Galatasaray Yönetim Kurulu'nun kararına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, SPK'nın bu bedelli sermaye artırımını onaylayacağını düşündüğünü belirterek, "Çünkü herhangi bir şekilde rüçhan hakkı kısıtlaması diye bir durum söz konusu değil. Her ortak bedelli sermaye artırımına katılacak dernek olarak bakıldığında dernek de katılacak" dedi.
Bu bedelli sermaye artımının Galatasaray'ın kısa vadeli borçlarının tamamını kapatacak bir kaynak olduğunun söylenebileceğini ifade eden Uskuay, bu bedelli sermaye artırımına rağmen bunun şirket için bir çözüm olacağını düşünmediğini dile getirdi.
Uskuay, şirketin yıl sonu bilançosuna bakıldığında toplam 334 milyon lira tutarında bir kaynak oluştuğu bilgisini aktararak, Galatasaray'ın 389 milyon lira kısa vadeli borcu olduğunu ve gelen 334 milyon liranın da bu kısa vadeli borcu kapatacağını söyledi.
Söz konusu bedelli sermaye artırımı gerçekleştiğinde şirketin borcunun yarı yarıya kapanıyor gibi gözüktüğünü kaydeden Uskuay, ama borcun hala devam ettiğini söyledi.
Şirketin faaliyet zararı da devam ettiği için bedelli sermaye artırımı olsa bile soruna çözüm bulunmuş olmadığını dile getiren Uskuay, "Çünkü direk faaliyetten zarar olduğu için bir sonraki bedelli sermaye artırımına da esasında kapı açık gibi kalıyor" dedi.
Uskuay, bunun Galatasaray'ın gerçekleştirdiği ikinci bedelli sermaye artırımı olduğunu belirterek, geçen defaki bedelli sermaye artırımına rağmen öz sermayenin artıya geçmediğini söyledi.
Bu bedelli sermaye artırımının da çözüm olmadığını aktaran Uskuay, şirketin maliyetlerini kısması gerektiğini ama bu bedelli sermaye artırımının hiç bir sorun olmadan gerçekleşeceğini ifade etti.
Diğer bedelli sermaye artımının 18 Haziran  2012 tarihinde gerçekleştiğini aradan geçen süre içinde Galatasaray'ın bu bedelli sermaye artırımı için gerekli nakdi bulduğunu kaydeden Uskuay, bu bedelli sermaye artırımının SPK engeline takılmadan gerçekleşeceğini düşündüğünü belirtti.
Bedelli sermaye artırım kararının açıklanmasından sonra Galatasaray hisselerinin olumsuz tepki vermemesine ilişkin olarak da Uskuay, şunları belirtti:
"İki tane ihtimal olabilir. Birincisi Galatasaray yatırımcısı da parayı hazırlamıştır. Böyle bir ihtimal olabilir. Galatasaray yatırımcıları zaten bedelli sermaye artırımı olacağını biliyordu. Bilinmeyen bir gerçek değildi. Yatırımcı da bu yüzden parasını hazırlamış olabilir. Diğer taraftan da halka arz yaklaştıkça diğer yatırımcı da hisse senedini satma taraftarı olabilir. Çünkü 1 liralık hisse senedi 8 liradan kullandırılacak. Bir de yüzde 300 bedelli... Esasında bu yüzde 300 değil yüzde 2 bin 400 bedelli. 8 kat primli olmasından, 3 katta sermaye artırımından yaklaşık 24 katlık bir sermaye artırımı bu.
Şirketin kara geçmesinde bu halka arz da çözüm olmayacak. Çünkü şirket faaliyetten zarar elde ediyor. Galatasaray'ın geçen yılki bedelli sermaye artırımına rağmen kısa vadeli borçları yüzde 61 artmış, uzun vadeli borçları yüzde 43 azalmış. Galatasaray uzun vadeli borçlarının vadesi yaklaştıkça bedelli sermaye artırımı yapıyor. Galatasaray'ın dışarıdan kaynak ihtiyacını azaltması için nakit yaratması lazım. En büyük sıkıntı o. Nakit yaratamıyorlar. Bedelli sermaye artırımı çözüm değil. "