Göltaş Çimento’da yatırımcı isyanı

Halka açık şirketin değer kaybeden hisseleri yatırımcısını zarara uğrattı. BİST çıkarken yaşanan düşüşün gerekçesini merak eden hissedarlar, Göltaş Çimento yönetimine mail üzerinden hesap sordu.

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Göltaş Çimento yatırımcıları çok dertli? Neden mi? 60 dolardan 18 dolara ‘izahı mümkün olmayan’ düşüş,  nedensiz kaybın ‘hisse fiyatlarında oluşturduğu ciddi zarar’, ‘tarihi dip’ beklentisi,  ‘kur riski’ beceriksizliği, grup şirketleri arasında ‘kâr aktarımı mı yapılıyor?’ şüphesi sonunda isyan ettirdi. Bir de ‘şirket yönetiminde bir kriz mi var?’ düşüncesi…

Tepki, hissedarını üzen, tasarruflara gölge düşüren firmalar kervanına katılan Göltaş Çimento yönetimine gönderilen mailde ortaya çıktı. Madde madde hesap soran 2 yatırımcı, her soruda fırtına gibi esti. Hisseyi çökerten nedenler, olan bitenler karşısında bilgilendirme talep edildi, sorulara cevap istendi.  

Çok sayıda yatırımcının imzasıyla Göltaş Çimento’ya iletilen ‘isyan’ satırlarına gelince…

“BU DÜŞÜŞ NİÇİN? ŞİRKET YÖNETİMİNDE SORUN MU VAR?”

İşte “Yönetim Kurulu’nun dikkatine, Sn. Sertaç Bey, Sn. Neslihan Hanım” diyerek başlayan ‘hesap verin’ mailindeki ilk soru:

 “2017 yılında yüzde 40 değer kazanan BİST 100 Endeksine rağmen yüzde 15 düşen hisse fiyatları neyi fiyatlıyor sizce? Nasıl izah edilir? Yaklaşık 50-60 dolar hisse başı fiyatı olan hisseler şu anda 18 dolara inmiş, eğer düşüş devam ederse tarihi dip fiyatlar olan 2008 dünya krizi fiyatlarına yaklaşacaktır. Bu da bize şirketle ilgili acaba yönetimsel sorunlar mı var düşüncesini doğurmuştur?” 

“GÖLTAŞ KADAR KÖTÜ FİYATLANAN ÇİMENTO ŞİRKETİ YOK”

Bu konuda ciddi bir yanıt bekleyen yatırımcı grubu, halka açık rakip çimentocular toparlanırken, Göltaş’ın neden gerilediğini anlamakta zorluk çekiyor. Merak, ikinci madde de dile getiriliyor:

“BİST’te işlem görmekte olan diğer çimento hisselerinin hem fiyat hem mali yapılarına baktığımızda Gölts çimento kadar kötü fiyatlanan bir çimento şirketi yoktur. Üstelik 9 aylık bilançoları incelediğimizde bütün diğer şirketlerde toparlanma varken  neden Gölts çimentonun mali yapısı  toparlanmamaktadır? Neden kur riski forwart yapılarak azaltılmamaktadır?”

“GRUP ŞİRKETLERİ ARASINDA KÂR AKTARIMI MI YAPIYOR”

Üçüncü soru ise davayla ilgili. Mailde yazılan şu:

“Aksu Enerji tarafından açılan dava sizin de borsaya bildirdiğiniz üzere mahkemece Göl Enerji’ye bağımsız denetçi atanarak tescil edilmiştir. Bu bize maalesef acaba grup şirketleri arası kâr aktarımı mı yapılıyor sorusunu sordurtmaktadır.”

“NEDEN BİR BEDELSİZ ARTIRIMI YAPILMIYOR?”

Tüm yatırımcı dünyasında, hissedar- şirket krizlerinde önemli bir payı olan ‘bedelli-bedelsiz’ sermaye artırımı çatışması, 4. maddeye yansımış.  Çetin bir soru yöneltiliyor:  

“İştiraklerinizin sermayesi 102 milyon TL. Göl Beton 29 milyon TL (yüzde 100 sahiplik), Göl Enerji-yeni ulaşılan sermaye 94,5 milyon TL ve bunun 64 milyon nominal değerine sahip ve Aksu Enerji bedelli sermaye artışına katılmadığından bu 64 milyon TL’lik rakam 76 milyona çıkıyor. Diğer ufak iştiraklerden de takriben 10 milyon nominal hisse gelmekte topladığımızda 116 milyon nominal hisse varlığına sahip bir çimento firmasıyla karşılaşıyoruz. Oysa kendi sermayemiz 7.2 milyon TL oranladığımızda 17 kat fazla bir varlığa sahip durumdayız. Bu durumda iştiraklere devamlı sermaye enjekte ederken neden bir bedelsiz artırımı yapılmıyor?”

“ŞİRKET SAHİPLERİ HİÇ Mİ RAHATSIZ DEĞİL?”

Şirket değerlerini belirleyen fiyatlardan duyulan üzüntü ve kaygı, 5. soruda ortaya çıkıyor: 

“Köklü geçmiş ve isme sahip olan şirket sahipleri sadece enerji firmasının bile şirketten fazla değer taşıdığı şu fiyatlardan rahatsız değil mi (devlet sattığı enerji firmalarına 1 mw için minimum milyon dolar ödemiştir. Bu hesaba göre 102 mw üretimi olan Golts Enerji kabataslak 200 milyon dolar etmektedir.)”

ŞEVKET DEMİREL NE SÖZ VERMİŞTİ?

İsyan satırları, 2015’e kadar şirket ortağı olan, yüzde 3 hissesini sattıktan sonra Göl Yatırım Holding üzerinden Göltaş Çimento’yla dolaylı ortaklığı süren 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in kardeşi iş adamı Şevket Demirel’in yatırımcılarına verdiği bir söz hatırlatılarak sona eriyor. 

Hesap sorma mailinde “Rahmetli Şevket Bey geçmiş genel kurullarda yatırım bittiği zaman sermaye artırımını yapacağının sözünü vermişti” diyen Göltaş Çimento hissedarları, yönetime vicdani bir çağrı yapıyor: “Bu sözü yerine getirerek hem şirket yatırımcıları sevindirmek hem de rahmetli Şevket Bey’in sözünü yerine getirmek istemek biz yatırımcılar tarafından beklenmektedir. “

Mail yukarıda, gözler Göltaş Çimento’da.
Sorular yollandı, sıra yönetimin tavrında…
Bakalım ‘isyan maili’ne ne yanıtlar yollanacak?