Garanti’de borsacıları korkutan satışlar

Garanti hisselerinde 1 milyar TL’ye yakın yabancı satışı borsacıları tedirgin etti

BORSAGUNDEM.COM-ÖZEL HABER

Borsa İstanbul 100 endeksi 28/01/2015 tarihinden başladığı düşüşle yaklaşık 92.000 seviyesinden 83.000’e kadar geriledi. Merkez Bankası faiz indirim tartışmalarının ve siyasi söylemlerin sertleşmesiyle döviz kurlarında da sert hareketler başladı. DolarTL 2,32’lerden başladığı çıkışla yüzde 8 yükseldi ve 2,51 TL’ye ulaştı.

Aynı dönemde Borsa İstanbul’da Garanti Bankası hisselerinde yabancı aracı kurumlar aracılığıyla yapılan satışlar dikkat çekti. Toplamda 1 milyar TL’ye yakın satış yapıldığı borsacılar arasında konuşulurken, Garanti hisselerindeki toplam satışın 80 milyon lotu geçtiği belirtiliyor. Nitekim ilk 3 aracı kurumun satışlarına bakıldığında Deutsce Securities tarafından 54,6 milyon lot, Burgan Yatırım’dan 16,4 milyon lot ve Credit Suisse tarafından 12,9 milyon lot net satış yapıldığı görülüyor. Endeks üzerinde önemli etkisi bulunan ve işlem hacminin yüzde 20-25’inin gerçekleştiği Garanti hisseleri, 10,50 TL’den 9 TL’ye kadar düştü. Opsiyon piyasasında Garanti de pozisyon alınmış olabileceğine de dikkat çeken borsacılar, Garanti Bankası hisselerinin yüzde 30’a yakının ve 722 milyon lot hissesinin Deutche Bank takas hesaplarında bulunduğuna da dikkat çekiyor.

Garanti Bankası hisselerinde yapılan satışlarla aynı anda dolar kurunda görülen çıkışa dikkat çekilirken satışların devam edip etmeyeceği de merak konusu oldu.