Galip Öztürk açıkçı avlayım derken kendi avlandı

OZGYO hisselerinde açıkçı avına çıkan Galip Öztürk’ün planları bozuldu! Birkaç günde 5 liradan 10 liraya fırlayan hisseler taban taban düşerek bir haftada 2.92 liraya geriledi.

BORSAGUNDEM.COM - KULİS HABER

Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (OZGYO) hisselerinin önemli bir kısmını piyasadan toplayan sonra da fiyatı hızla yukarı çekerek açıkçıları tuzağa düşürmek isteyen Galip Öztürk’ün planı tutmayınca deyim yerindeyse kendisi av oldu. 

5 liradan 10 liraya fırlayan Özderici GMYO hisseleri cuma günü de taban oldu ve haftayı 2.92 liradan kapattı. 

OZGYO hisselerinin hikayesi bu yılın ilk günlerinde başladı. Hakkındaki davalar ve yargı kararları nedeniyle yurtdışında yaşayan Galip Öztürk’ün şirketleri olarak bilinen Metro Grubu, yılın ilk günlerinden itibaren 1.5 lira seviyesinden hisseleri borsadan toplamaya başladı. Şirketin sahibi Kayserili Özderici Ailesi ise güçlü bir alıcıyı görünce ellerindeki payları satmaya başladı. Özdericiler sattı, Metro Grubu şirketleri aldı. Piyasada çok fazla pay kalmayınca hisse fiyatı tırmanışa geçti. 1.5 liradan 7 lira sınırına kadar yükselen hisselerde neredeyse hemen hemen her gün devre kesici uygulandı. Her devre kesicide tahtanın geri döneceğini düşünen açıkçılar ise olmayan hisseleri tahtada sattılar. Açığa satış arttıkça hisse fiyatı da arttı ve hiç kimse kapanamadığı için zarar aracı kurumların taşıyamayacağı noktaya geldi. 

HİSSELER 5 GÜN İŞLEME KAPATILDI

Birkaç aracı kurum batmak üzereyken devreye Borsa İstanbul yönetimi girdi ve hisseyi işleme kapattı. Otoriteler, Galip Öztürk’ün kurumlarındaki hisseleri satmaya zorladı. Metro Grubu, “Paramızla aldık, kimse hisselerimizi alamaz” mantığıyla karara direnirken hisseler 5 gün boyunca işleme kapalı kaldı. Daha sonra zorla da olsa temerrüde düşen hesaplar büyük zararlarla kapatıldı. 

ÖZDERİCİ AİLESİ FIRSATI DEĞERLENDİRDİ

Daha sonra da Metro Grubu hisselerle baş başa kaldı. Sürekli brüt takasta olduğu için hisselere olan talep azaldı. Aracı kurumlar da Galip Öztürk ile ismi anılan hisseleri işleme kapattığı için Metro Grubu, OZGYO hisselerinden çıkamadı. 

Alıcı buldukları için ellerindeki hisseleri devreden Özderici Ailesi yeniden devreye girdi ve yüzde 60 oranında bedelli sermaye artırım kararı aldı. Sermayenin 100 milyondan 160 milyon liraya çıkarılması için SPK’ya başvuru yapıldı ve onay alındı. Şirketin büyük ortağı konumuna gelen Galip Öztürk’ün şirketleri yeni bir maliyete daha katlanmak zorunda kaldı. Metro Grubu bedelli sermaye artırımına katılırken Özderici Ailesi tamamına katılmadı ve kullanılmayan yaklaşık 22 milyon adet hisse borsada satıldı. 

(BÜYÜK HALİ İÇİN TIKLAYIN)

İKİNCİ SERMAYE ARTIRIM KARARI

Yaz aylarında sakin bir seyir izleyen hissede şirketin yaptığı yeni bedelli sermaye artırımı kararı gözlerin tekrar bu yöne çevrilmesine neden oldu. Şirket birkaç ay sonra  yeni bir bedelli sermaye artırım kararı alarak sermayeyi bu kez 160 milyondan 250 milyona çıkarmak için SPK’ya başvurdu. SPK onay verdi ve Metro Grubu zorunlu olarak bedelli sermaye artırımına katılmak zorunda kaldı. Bu arada Metro Yatırımlar Holding, Vanet Gıda’ya olan 14 milyon liralık borcunu OZGYO hisseleri vererek kapattı. Metro Grubu içerisinde OZGYO hisseleri önemli bir yer almaya başladı. 

İkinci sermaye artırımında 25 milyon adet pay için rüçhan hakkı kullanılmadı ve şirket te bunları borsada sattı. Daha sonra da patron üzerindeki gayrimenkullerin önemli bir kısmını Özderici GMYO’ya devrederek sermaye artırımından gelen paranın önemli bir kısmını şirketin içerisinden çıkardı. 

HİSSELER GRUP İÇERİSİNDE EL DEĞİŞTİRİYOR

Grup içerisinde hisseleri dağıtmaya devam eden Metro Ticari Yatırımlar Holding ise bu sefer Galip Öztürk’ün Batum’daki şirketine satış yaptı. 

KAP’a yapılan açıklamada, “Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2017 tarihli kararı ile satın alınmış olan Euphoria Oteline sahip Legend Hotel Batumi JSC Şirketinin paylarının satıcı tarafa iadesi hususunda mutabakat sağlanmış olduğunu ve işlemin değerleme raporu neticesinde gerçekleştirileceğini 24.09.2018 tarihinde kamuoyuna duyurmuştuk,

Bahse konu finansal duran varlığın alım ve iade işlemleri sürecinde alım işlemi ile iade işlemi arasında oluşabilecek kur farkından kaynaklanan değer farkının çok olması sebebiyle karşı taraf ile bu çerçevede mutabakat sağlanamamıştır.

Bu sefer şirketimiz, Legend Hotel Batumi JSC Şirketinin paylarının satın alınmasından doğan borcunu sahibi olduğu Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (OZGYO) paylarını beher pay  5,92.-TL‘den  50.000.000 (Ellimilyon) adet olmak üzere karşı tarafa satarak ödeme hususunda satıcı taraf ile anlaşmaya varmıştır.

Nihai olarak şirketimiz 09.08.2017 tarihinde açıklanan şartlarda Legend Hotel Batumi JSC şirketinin paylarının tamamının sahibi olmuştur.

Şirketimizin satıcı tarafa bugüne kadar yapılan ara ödemeler ve bu işlem neticesinde toplam 53.767.515.-USD ödeme yapılmış olup, 42.295.757.-USD borcu kalmıştır.”

EN FAZLA DEVRE KESİCİYE MARUZ KALAN HİSSE

Son günlerde taban taban düşerek bir haftada 10 liradan 2.92 liraya kadar gerilen hisse neredeyse her gün devre kesici uygulamasına maruz kalıyor. Sürekli olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine sahne olan hisseler brüt takas uygulanmasından da kurtulamıyor. 

Son dönemde piyasadaki hisselerin önemli bir kısmını toplayarak hisseleri yukarı çekip açıkçı avlayan Metro Grubu bu sefer kendisi avlandı. Sürekli uygulanan tedbir kararları nedeniyle yatırımcıların uzak durduğu hisseler grubun demirbaşı olacak gibi görünüyor. Hisse fiyatının hızla gerilemesi de elinde hisse bulunduran şirketlerin kayıplarını artırıyor. Büyük bir piyango vuran Özderici Ailesi ise gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılı dönemi Metro Grubu sayesinde sorunsuz geçiriyor.