Fitch yeniden Türkiye'nin notunu mu düşürecek?

Dün banka hisselerine nedensiz şekilde gelen satışların sebebi Fitch'in not indirimi olduğu ortaya çıktı. Aralık ayında Fitch'in değerlendirmesinde Türkiye'nin notu düşebilir

Eylül ayında muhteşem performans sergileyen Türk Lirası Ekim'e de fırtına gibi girerek % 2 ye yakın değer kazandı. Borsa da güne hızlı başlayarak 100,647'ye kadar yükseldi. Yine yükselişte bankaların payı vardı.

Bankacılık sektörünün Temmuz ayı kârı 4.5 milyar TL ile tarihinin en iyi seviyesinde gelmişti. Dün açıklanan Ağustos kârı da en iyi Ağustos kârı olarak 4.5 milyar TL olarak geldi. Detaya baktığımızda; aylık bazda kredilerden alınan faiz gelirleri %23 artarken mevduatlara verilen faizler %12 arttı. Karşılık giderleri artmasına rağmen takipteki kredilerin toplam kredilere oranı % 3.0'den % 2.86'ya geriledi. Sermaye yeterlilik rasyosu ise % 17.3'e yükseldi. (BDDK’nın menkul kıymetlerin yenilenmiş değerlerindeki kayıpları bu hesaplamada devre dışı bırakan uygulaması etkili olmuş gibi) Yani bankaların durumu gayet iyi. Bilindiği gibi Ağustos ayı bu yıl ikinci kur dalgasının yaşandığı aydı. Rakamlar bu süreçten güçlenerek çıkıldığını gösteriyor. Eylül sonunda kamu bankalarının sermaye yeterliliklerinin daha da arttığı dikkate alınırsa Bankalara sermaye ilavesine bile gerek kalmayacak gibi.

Öğleden sonra saat 16 civarında borsada bir satış dalgası geldi. Pek anlam verilemeyen satışla Endeks günü % 1.42 kayıpla kapatırken BANKA Endeksi % 3.6 ile en çok düşen endeks oldu. Akşam ise FITCH, Türk bankalarının 20'sinde not değişikliğine gitti. Alınan kararın nedenleri arasında bankaların varlık kaliteleri, performans riskleri, TL’deki değer kaybı, büyüme görünümünün zayıflaması ve likitide-fonlama konuları gerekçe gösterildi. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki geçen hafta Fitch, Temmuz-Ağustos aylarında Türk bankalarındaki döviz likiditesinin yüzde 6 (12 milyar dolar) düştüğünü ve bankaların likidite riskinin yükseldiğini açıklamıştı. Fitch, mevduat çıkışlarının döviz likiditesi üzerine etkisinin Ağustos sonu sektör verileri Ekim ayı başlarında tamamen açıklanmadan güvenilir şekilde değerlendirilemeyeceğini belirtmişti. İşte dün, BDDK banka verilerini açıkladıktan sonra Fitch, not sisteminde gerekli düzeltmeyi yaptı. Tabi burada şunu da söyleyebiliriz: Fitch, Aralık ayındaki Türkiye not görünümü değişikliğinde notumuzu düşürecek gibi. 13 Temmuz'da Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye düşürmüştü.

STRATEJI

Endekste yükselen trend devam ediyor. Dün teknik bir düzeltme gibi. Ancak Stopumuz 99 bin demiştik. Bugün 99 bin üzerine çıkamazsa risk artar.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 600 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -0.2 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım