Fed tekrar genişleme politikasına geçebilir

Gundlach, Fed’in bir sefer daha faiz artırdıktan sonra tekrar genişleme politikasına geçmek durumunda kalabileceğini belirtti

Wall Street stratejistlerine göre, piyasa koşullarının beklenenden kötü seyretmesi durumunda Fed 2016’da beklenenden daha az faiz artışı yapabilir ve şirket karları ve küresel ekonomi baskı altında kalabilir.

Barron’s dergisinin 2016 yuvarlak masa paneline katılan dokuz stratejistin çoğuna göre, emtia fiyatlarındaki düşüş ve ekonomideki zayıflık kar büyümelerini kısıtlamaya devam edecek. Katılımcılar, önümüzdeki dönemde, ABD ekonomisindeki büyümenin küresel ekonomideki kargaşa ce enerji fiyatlarındaki düşüşün önüne geçemeyeceği düşüncesiyle, ABD hisselerinin sabit seyredeceğini ya da hafif olumlu olabileceğini düşünüyor.

Ham petrol’deki düşüş ve Çin’de politik müdahalelerin büyümeyi canlandırmaya yetmeyeceği yönündeki endişelerin giderek artmasıyla, küresel piyasalarda riskli varlıklardan kaçış başlamıştı. Aynı zamanda, Fed para politikasını sıkılaştırıyor. 2016’nın ilk iki haftasında, Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 8 düşerken, aralıksız üç haftadır gerileyerek Ağustos’tan bu yana en düşük kapanışı gördü. S&P 500 Endeksi tarihindeki en kötü yıl başı performansını gösteriyor.

Aralık’ta Fed Başkanı Janet Yellen ve FOMC ekibi federal fonlama oranını 2008 Aralık’tan bu yana bulunduğu 0’a yakın seviyeden yükseltme kararı aldı. Toplantı sonrası açıklanan verilere göre, FOMC üyelerinin medyan beklentisi Fed’in 2016’da 4 kez artıracağı yönündeydi.

DoubleLine Capital kurucusu ve CEO’su Jeffrey Gundlach, Barron’s’a yaptığı açıklamada, mevcut belirsizlik ortamı göz önüne alındığında, Fed’in bir kez daha faiz artırdıktan sonra tekrar genişleme politikasına geçmek durumunda kalabileceğini belirtti. Gundlach, yatırımcıların, çöp tahviller ve S&P 500 Endeksi arasındaki ayı piyasasına işaret eden ayrışmayı görmezden gelmemeleri gerektiğini söyledi.