Faiz artışı sonrası piyasa yorumları

TCMB'nin politika faizinde sürpriz 125 baz puanlık artışı sonrası uzmanlar kurda düşüşün devam edebileceğini belirtiyor

Societe Generale Gelişen Piyasalar Stratejisti Phoenix Kalen Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'nın kayda değer bir adım attığını ve yukarı yönlü sürpriz yaptığını söyledi. Bugünkü adımın TL varlıklar için destekleyici olduğunu belirten Kalen "hem TL'nin, hem tahvil piyasasının güçleneceğini öngörüyoruz. Bu karar, MB'nin para politikası belirlemek konusunda bağımsız olduğuna işaret ediyor." diye konuştu. 

"TL'DE DEĞERLENME SÜRER"

İş Yatırım'dan Muammer Kömürcüoğlu artışın 100 baz puanlık beklentilerinin üzerinde olduğunu belirterek; "Diğer oranlar da simetrik olarak arttırılmış oldu. TCMB gerekirse ilave sıkılaştırma adımlarının da atılacağını not ediyor.  Karar sonrası başta TL olmak üzere tüm TL cinsi varlıklarda olumlu seyir var. TL’deki değerlenmenin devam edebileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı. 

"4.40'A GERİLEYEBİLİR"

ING Bank'tan Petr Krpata "Faiz artışı en yüksek beklenti olan 100 baz puanı da aştı. Dolar/TL  karar sonrası 4.40 seviyesini test edebilir" yorumunu yaptı. 

Merkez Bankası sürpriz bir adımla politika faizini 125 baz puan artırarak % 16.50'den %17.75'e çekerek beklentilerin üzerinde bir artış gerçekleştirmişti. Karar sonrası kur 4.57'den 4.45 seviyelerine çekilmişti.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy ise 4.40'a doğru gerilemenin sürebileceğini belirtti.

Açıklamada yer verilmese de gecelik borçlanma, borç verme ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranlarının sırasıyla %16.25, %19.25 ve 20.75 seviyesine yükselmiş olduğunu hatırlatan Aksoy şu yoruma yer verdi; "Carry trade yatırımcılarının TL’de pozisyonlarının düşük seviyelerde olması TL’de yüksek faiz getirisiyle girişlerin devam edebileceğine işaret ediyor.

Reel faizin son faiz artışıyla önceki yıllara göre daha da yükselmesi ve faiz artışının dolar/TL’de güven kanalıyla oynaklığı düşürebilecek olması carry trade akımları için TL’yi bir kez daha ön plana çıkartabilir.

Bununla birlikte, birey ve özellikle Döviz borcu olan şirketlerin döviz talebi dolar/TL’de düşüşün yavaş olabileceğine işaret ediyor. 4.45 desteğinin önümüzdeki günlerde aşağı yönlü kırılabileceği, hareketin ilk etapta 4.40 seviyesine devam edebileceği görüşündeyiz"