Facebook üzerinden büyük borsa dolandırıcılığı

Sosyal medya hesaplarından kendilerini borsayı iyi bilen kişiler gibi tanıtan isimler manipülatif hisseleri önererek yatırımcıları mağdur ediyor

Borsa dolandırıcılarının yeni meskeni sosyal medya hesapları oldu. Kendisini borsa uzmanı, portföy yöneticisi gibi gösteren birçok kişi Facebook’ta kurulan kapalı gruplarda insanlara hisse öneriyor. Manipülatörlerle anlaştığı ileri sürülen bazı isimlerin ise para karşılığında manipülasyon yapılan hisseleri önererek binlerce kişinin mağdur olmasına neden olduğu belirtiliyor. Bu isimlerin başında da Hakan Kürklü, Ankaralı Muzo ve Serkan Bilici’nin geldiği iddia ediliyor. 

Hakan Kürklü’nün sayfasının açılış resminde ‘Küçük yatırımcıya borsa tüyoları’ diye yazıyor. Sayfasında sık sık Allah’tan, Kuran’dan, dinden bahsederek manevi duygulara da hitap eden Kürklü, kapalı bir grup kurmuş ve insanlara oralardan hisse pazarlıyor.

SPK’YA ŞİKAYET EDİN

Mağdur yatırımcılar ise isyan etmeye başlamış. Mağdur olanların bir kısmı SPK’ya şikayet ettiklerini söylüyor. Mağdur olan tüm yatırımcıların da SPK’ya şikayet ederek bu kişilerin başkalarının canını yakmasının önüne geçilmesi gerektiği vurgulanıyor.


TEPKİ GÖSTEREN TAKİPÇİLERİNE KÜFÜR EDİYOR

Taç Tarım, Plaspak ve Atpet hisselerini aldırdığı için mağdur olan yatırımcılar Facebook sayfasında tepki gösterince Kürklü’nün küfür ile yanıt verdiği öne sürülüyor. Deyim yerindeyse işin çivisi çıkmış durumda. Borsa kulislerinde konuşulan iddiaya göre Kürklü, bir manipülatör çetesinin isteklerine karşılık yüksek fiyattan pazarladığı hisselerden komisyon alıyor.

YATIRIMCILAR BU TUZAKLARA DÜŞMESİN!

Facebook’ta hisse pazarlayan isimlerden biri de Ankaralı Muzo takma adıyla gruplar kuran kişi olduğu belirtiliyor. Serkan Bilici’nin de manipülatörlerle anlaşarak sosyal medya üzerinden hisse pazarlayan isimlerden biri olduğu ileri sürülüyor.

Facebook’da benzer onlarca hesap bulunuyor. Uzmanlar ise yatırımcıları bu tuzaklara düşmemeleri konusunda uyarıyor. Bilindiği gibi yasalara göre yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu isimler zaten suç işlemektedirler. Yatırımcıların daha büyük mağduriyetler yaşamaması için sosyal medya üzerinden hisse pazarlayan bu kişilerden uzak durması öneriliyor. Ayrıca mağdur olanların acilen SPK’ya suç duyurusu yapmaları öneriliyor.