Ermenistan ekmek kıtlığıyla karşı karşıya

Dağlık Karabağ'da başlayan çatışmalarda ağır kayıplar vererek çekilmek zorunda kalan Ermenistan, şimdi de kıtlıkla karşı karşıya.

Azerbaycan ile girmiş olduğu çatışmalarda ağır darbe alan ve işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesinden çekilme kararı alan Ermenistan'da kriz üstüne kriz yaşanıyor. Ülkede uluslararası mahkemelerde açılacak davaların sonucunda ortaya çıkması muhtemel 50 milyar dolarlık tazminatın nasıl ödeneceğine ilişkin tartışmalar sürerken, Ermenistan'ın tarımdan sorumlu eski bakanından da kapıdaki yeni tehlikeye ilişkin uyarı geldi.

Ermenistan Tarımdan Sorumlu eski Bakanı Artur Khachatryan, Dağlık Karabağ bölgesinin kaybedilmesiyle ülkenin çok yakında ciddi gıda güvenliği sorunları ile karşı karşıya kalacağını belirtirken bu durumun öncelikle ekmek arzı ve fiyatlarında kendisini göstereceğine dikkat çekti.

TAHIL ÜRETİMİNİN YÜZDE 75'İ KAYBEDİLDİ

Yeni Şafak'ta yer alan haber göre; Ermenistan'da yılda yaklaşık 200 bin ton tahıl üretildiğini bunun 150 bin tonunun Dağlık Karabağ bölgesinden temin edildiğini ifade eden Khachatryan, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde kontrolü kaybetmesiyle üretilen tahılın da yüzde 75'ininin kaybedildiğini dile getirdi.

"KITLIK YAKINDA KAÇINILMAZ"

Öte yandan Ermenistan'ın yılda yaklaşık 250 bin ton tahıl ithal ettiğine de dikkat çeken Khachatryan: ''Yurt dışından alımlarla boşluğu doldurmamız gerekecek. Doların yükselişte olduğu göz önüne alındığında, ekmek arzı ve fiyatı ile ilgili sorun yaşayacağız. Ermenistan'da savaş sonrası ekmek kıtlığı, büyük yoksulluk ve hatta kıtlık yakında kaçınılmaz hale gelebilir.'' diye konuştu.

GIDA GÜVENLİĞİ STRATEJİSİ YOK

Koronavirüs ile bağlantılı olarak büyük ihracatçı ülkelerden tahıl ihracatına getirilen kısıtlamaların da göz önünde bulundurulması gerektiğine vurgu yapan Khachatryan: ''Ekmeğin fiyatı yükselirse her şeyin fiyatı artacaktır. Maalesef gıda güvenliği stratejimiz yok.'' dedi.