Erdoğan'dan teşvik açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşvikle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve teşvik belgesi dağıtım töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle gerçekleştirdi.Törende, Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve 2017'de hazırlıkları tamamlanan yatırımlara teşvik belgesi dağıtımı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Süper Teşvik' paketi için düzenlenen törendeki konuşmasında açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satış başları:

Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu 23 proje, sıradan bir hadiseymiş gibi görülüyor. Bu 23 projenin 135 milyar TL yatırım bedeli olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 34 bin doğrudan, 134 bin de dolaylı istihdam ortaya çıkacak.

Birileri şunu söylüyorlar: Fazla büyüme iyi değildir. Niye? Kıskançlık başka bir şey değil. Büyümü olmadıktan sonra ne işe yarar? Büyüme oranı ne kadar artarsa o kadar güçlü olursunuz. İşin aslı bu… Çalışanlarımızın milli gelirden aldıkları pay 2002’de yüzde 5 iken geçtiğimiz yıl yüzde 30’a çıktı.

Türkiye sadece büyümüyor bu büyüme ile ortaya çıkan gelirin adil bir şekilde paylaşımını da sağlıyor. Burada hemen bir sinyal vereyim. Doğuyu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır. Buraları ihmal etmeyin. Nevruz sebebiyle 163 bin turist geldi. Doluluk oranı yüzde 90’a çıktı. Oradaki alt yapıyı hemen yapmamız lazım. İran’dan oraya turistler geldiği zaman özellikle bu nevruz kutlamalarını yapabilsinler.

İşte teşvik alacağı kesinleşen 19 şirket

"FAİZ DÜŞMEDİKÇE YATIRIM OLMAZ"

FAİZ konusunda hepiniz dertlisiniz biliyorum. Yüksek faizle yatırım yapılabilir mi? Faizler düşmedikçe yatırım olmaz. Geçmişte örneği görülmemiş uygulamalara yeni teşviklere ihtiyaç var. Teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti getirilebiliyor.

Teşvik belgesi sahiplerine yatırım tutarının yarısı kadar kurumlar vergisi indirimi yapılacak. Şimdi akdimizi yapmamız lazım. Türkiye’nin gerçek gündemi budur. Asıl yön vermemiz gereken konular bunlardır.

"BİZ NE YAPTIĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Kim polemik yapıyorsa heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek sözü yoktur. Söyleyecek sözü olmayanın, affedersiniz, ağzının kanalizasyon borusuna dönemsi kaçınılmaz hale geliyor. Her kim, ülkemizin asli meselelerini bir kenara bırakıp milletimizi dedikoduyla, iftirayla meşgul ediyorsa, bilin ki onun heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek bir sözü yoktur.

Ekonomimizdeki en büyük sorunlardan biri cari açık…

Ekonomimizle ilgili değerlendirme yapan herkesin önümüze koyduğu bu sorunu çözmenin yolu da teknoloji ve sermeye konusunda yeni yaklaşımlar geliştirmekten geçiyor. Akkuyu’nun temelini attık. Cebimizden para çıkmıyor. 23 milyar dolarlık bir yatırım. Enerjimizin yüzde 10’nu buradan temin etmiş olacağız. Birileri bundan rahatsız oluyor. Mühendislerimiz şimdi Rusya2da yetiştiriliyor. 3500 istihdam, inşaat hızlandığında 10 bine ulaşacak. Bütün bunlar Türkiye’nin nereye gittiğini göstertiyor.

S-400 diyoruz birileri rahatsız oluyor. Türkiye kendi kaderini kendi belirleyecek. Bu kadere ortak paydalar buluyorsa bundan kimse rahatsız olmasın. S-400’de burada kredi gayet uygun bir faiz oranıyla veriliyor ve biz bu adımı atıyoruz. Yüzde 3 faiz oranıyla biz bu krediyi alıyorsan ben bir icazet mi alacağım? Biz başarılı bir tüccarsak, başarılı bir siyasetçiysek nereden uygunsa alır bu adımı atarız. Cari açık sorunun kökten çözme irademizi ortaya koyduğumuza inanıyorum. Ömründe hiç kurmamış, beş koyun gütmemiş, aldığı koyunları da kaybetmiş, çalışmamış çalıştırmamış, üretmemiş, böyle birilerine bunları anlatmak beyhude bir çabadır. Bizden size takoz olmaz, bizden size önünüzdeki takozların temizlenmesi olur. Bizim yapacağımız bu.