Erdoğan: Doların 7 lirayı aşması ekonomik suikast girişimidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiye yönelik önemli açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, piyasalardaki dalgalanmaları değerlendirdi. ABD'ye sert ifadelerle yüklenen Erdoğan, doların 7 lirayı aşmasının ekonomik suikast olduğunu belirtti.

Gereksiz yere zam yapanlara ilişkin olarak da Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın harekete geçeceğini söyleyen Erdoğan, dövizle kira talep edenlerin şikayet edilmesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuştu.

Erdoğan şunları söyledi:

Döviz kurunun makul bir seviyeye düşmesini beklerken tam tersi durumla karşılaştık. ABD yönetiminin ülkemizle ilgili olumsuz kararlar açıklamasıyla birlikte türk ekonomisini hedef alan alçak operasyonlarla karşı karşıya kaldık. Döviz kuru yükseltildi. Yılbaşında 3.8 olan Mart başında yine bu durumu koruyan Nisan başında yaklaşık 4 olan, Mayıs başında 4.12 olan, seçimlerin ertesi günü 4 lirayı bulan dolar kurundan bu durumu anlayabiliyoruz.

Gelişmeleri iyi niyetle değerlendiremiyoruz. Doların 7 lirayı aşması ekonomik suikast girişimidir.

Tüm bunlar ABD yönetiminin ulusal çıkarlarımıza saygı içermeyen taleplerine karşılık vermedik diye yaşanmıştır.

Ağustos'ta ne istikrarsızlık, ne harp ne afete maruz kalındı. Türkiye bir hukuk devletidir. Bir kabile devleti değildir.

Faizi yöneticiler belirler. Merkez Bankası'nın enflasyon beklentileri neden tutmuyor? Dün Merkez Bankası faiz artırımını oldukça yüksek oranda gerçekleştirdi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının neticesini göreceğiz. Şu an sabrediyorum ama o sabır da bir yere kadar. Finans kuruluşlarının işi üretim çarkını döndürmektir. Finans kuruluşlarının ayakta kalışı reel ekonominin güçlü olmasına bağlıdır.

Faiz meselesine bakışımı koruyorum, bu meseleyi defalarca paylaştım. Faizle ilişkisi olsun olmasın önüne gelen zam üzerine zam yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tüm birimleri kontrol mekanizmalarını çok iyi çalıştırması lazım. Suistimal edenlere gereken dersi vermemiz gerekiyor. 

Enflasyon, döviz kuru ve faizi kontrol altına alabileceğimiz bir iklime sahip olmalıyız. (Kira) Kim döviz talep ediyorsa ilgili mercilere şikayet edilmeli.

Şu anda sıfırdan bir yatırım düşünmüyoruz. Yurtdışından finansman yaratma çalışmalarımız sürüyor. Paranıza ve paramıza güvenin.

Stokçulara gereken cevabı gerekli bakanlıklar verecek.

Özel sektörümüz üretim ve yatırımdan vazgeçmemeli, ihracata dayalı üretim zamanı. Herhangi bir hizmette sıkıntı yok, haksız kazanç elde etmek isteyenlere asla meydanı bırakmayacağız.