Endekste yeni bir hareket, dolarda yeni bir alım başlar mı?

Yeni haftada yatırımcıları nasıl bir borsa bekliyor? Kur hangi sinyalleri veriyor? Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan piyasaları borsagundem.com için yazdı.

116 BİN CİVARI OLDUKÇA KRİTİK

ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ

BIST 100
Teknik indikatörlerde bir süredir negatif uyuşmazlıkların görüldüğü kısa vade için BIST-100 Endeksi’nde, Cuma günü altı test edilmesine karşın üstünde kapanış gerçekleşen 121.500 desteği önemli olmaya devam ediyor. Bu seviyenin altında ise 119 bin civarı orta vade için en önemli destek konumunda. Biraz daha uzun vade içinse ekim ayı ortalarında başlayan ve ABD-İran geriliminde 110 bin civarında görülen diplerden geçen yükseliş trendinin bulunduğu 116 bin civarı oldukça kritik olacak. BIST 100’de kısa vadede oldukça sert bir şekilde görülen yükseliş sonrası hem trentten hem de ortalamalardan uzaklaşılmış durumda. Bu durum endekste bir süre yatayda konsolidasyon  ya da bir düzeltme ile bu ortalamalara ve trende dönüş riskini artırıyor. Buna karşın tarihi zirve olan 124.500 geçilecek olursa momentuma dayalı yeni bir hareket başlayabilir. Bu durumda yeniden yukarı yönlü stratejiler kurgulanabilir.

DOLAR / TL
Dolar/TL tarafında bu hafta enflasyon raporu sunumunun oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Makul reel faiz ve faiz indirimlerinin devamı gibi konularda verilecek mesajlar TL’de hareketliliğe neden olabilir. Yukarı yönlü hareketlerde İran-ABD gerilimine rağmen geçilemeyen 5,99 civarı oldukça güçlü direnç konumunda. Burası aşılacak olur ise 6,00 TL üzerinde hareketlilik oluşacak beklentisi yeni alımları tetikleyebilir. Bu nedenle buraya dikkat etmek gerektiğini düşünüyoruz. Aşağı yönlü hareketlerde ise 5,90 ilk güçlü destek konumunda. Bu seviyenin altında 5,85 civarı orta vade için olukça kritik bir hale geldi. Bu bölgeye doğru olacak geri çekilmelerin kademeli alımlar getirebileceğini düşünüyoruz.