Endeks pozitif seyrini bugünde sürdürmek isteyecektir

BIST 100, 103 bini yukarı geçtiğinden iyimserlik arttı. 5 gündür yükselen borsa bugün de artı kapatmak isteyecektir.

"Almanya'nın hasta çocuğu Deutsche Bank'ın Commerzbank ile birleşeceği konusu 2016'dan beri gündemde. 2008 yılındaki kurtarma programı kapsamında Commerzbank'ın %25'i Alman hükümeti tarafından satın alınmış ve sonra payı azaltılmıştı. İki bankada payı olan hükümetin birleşmeye onay verdiği ve iki bankanın birleşme görüşmelerinde bulundukları dün doğrulandı. İki kuruluşun birleşmesi 1.8 trilyon Euroluk (2.05 trilyon dolar) varlıkları ile Avrupa'nın dördüncü en büyük bankasını oluşturacak. (İlk 3: HSBC, BNP ve C.Agricole)

Her iki banka da, ulaştıkları zirveden bu yana piyasa değerlerinin yaklaşık yüzde 90'ını yitirdi ve ikisini toplasan 25 milyara Euro yapıyorlar. Eğer birleşme başarılı olursa elbette piyasa değerleri de artar. Zaten dün haberle beraber DB % 4, CB %7 yükseldi. Sadece onlar değil Avrupa bankaları değer kazandı. Yabancıların Türk bankalarını da sepete eklemesiyle BIST Banka Endeksi dün % 3.64 değer kazandı. BIST Sanayi'nin % 0.3 artması nedeniyle BIST 100 Endeksindeki artış ise % 1.25'de kaldı.

FED'in bu ayki toplantısı sonunda yarın akşamki açıklamada faizlerde değişikliğe gitmemesi, bilanço daraltma programını sonlandırdığını resmi olarak açıklaması ve bu yılki faiz artırımlarına ilişkin projeksiyonlarını düşürmesi bekleniyor.

Haftanın ilk gününde dolar endeksi sakin kalırken gelişmekte olan ülke paraları % 0.3 değer kazandı. Türk Lirası ortalama kadar güçlenirken Rus Rublesi % 1.5 değer kazanımı ile öne çıktı. Bu sabah ise dolar, FED güvercini öncesinde hafif değer kaybederken TL'nin yatay seyrettiği görülüyor.

STRATEJI

BIST 100, 103 bini yukarı geçtiğinden iyimserlik arttı. 5 gündür yükselen borsa bugün de artı kapatmak isteyecektir. 105,200 seviyesi geçenlerde geçemediği direnç. Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 100 puan civarında artışla, BIST 100 ise % 0.1 civarında artışla güne başlamasını öngörüyor."

Alnus Yatırım