'Emir iptalinden acilen vazgeçilmeli'

Borsagündem'in başlattığı Yatırımcı Seferberliği köşesine yorum ve öneriler yağıyor. İşte Ali Güler'den gelen 6 önemli öneri

1-       Yatırımcı seferberliği düzenlenip yeni yatırımcılara ulaşılmaya çalışılması elbette olumlu ama bu arada varolan yatırımcıyı kaçıracak bir çok gelişme olmakta. Bence SPK başkanı bir toplantı da var olan yatırımcılarla düzenlemeli. Örneğin borsa toplantı salonunda onlarla bir araya gelip onların görüşlerini dinleyebilir.
2-       Halka arzlara bir çeki düzen verilmeli. Zaten çok yazıyorsunuz ama ortalıkta o kadar çok aleni spekülasyon oluyor ki. Düzenleyici otoriteler halka arz da sorumluluk almalı ve o halka arzın sermaye piyasasına faydalı olup olmayacağına karar vermeli. Eğer otorite bu anlamda elini taşın altına sokamıyorsa o zaman underwriting mekanizmasını tam olarak çalıştırmalı, talep toplama aşamasında bile aracı kuruma halka arzdan vazgeçebilme, köprü finansman vs anlaşmalarını geçersizleştirmeli ve böylece halka arzı yapacak kurum gerçek anlamda sorumluluk almalı.
3-       Manüplatörlerin en yeni oyuncağı, emir iptali uygulamasından acilen vazgeçilmeli.
4-       Daha çok şeffaflık derken, birden bilgiyi karartan ve yabancı yatırımcıya çok güzel maldan çıkabilme olanağı sunan işlem yapan tarafın gözükmemesi uygulaması gözden geçirilmeli.
5-       Net verileri bilmiyorum ama Varantlarla yatımcının soyulduğunu düşünüyorum. Opsiyonlar konusunda bu kadar tereddüt edilirken yatırımcı bir eli bağlanıp Varant arenasına atılmıştır. Bu olayı dengelemek üzere opsiyon piyasasının bir an önce açılması gerekmektedir.
6-       Fonlar; özellikle emeklilik fonları daha iyi denetlenmelidir.
Ali Güler