Ege'nin gururu Avod’dan Türkiye’nin ilk vegan eti

Dünyada vejetaryen ve vegan beslenme alışkanlığı hızla yayılıp veganlara yönelik gıdalar market raflarındaki yerlerini alırken İzmirli ünlü halka açık gıda şirketi Avod, sebze bazlı vegan et üreten ilk Türk firması oldu.

Türkiye’ye yönelik finansal darbe girişimlerine karşı borsadaki hamleleriyle oyunları bozan halka açık şirket Avod Gıda, çok ses getiren ve dünya pazarlarına açılacak olan büyük bir yeniliğe imzasını attı. İzmir’in ihracat politikalarıyla öne çıkan ünlü markası Avod Gıda, sebze bazlı vegan et üreten ilk Türk firması olarak tarihe geçti.

Gıda sektöründeki 25 yıllık tecrübesiyle Menemen Türkelli'deki dev üretim tesislerinden ABD ve Avrupa ülkelerine kurutulmuş gıda ihraç ederek ülkemize önemli miktarda döviz girdisi sağlayan Ege’nin devi, 1 yıllık AR-GE sürecinin ardından gıda sektöründe heyecan yaratan üretimini gerçekleştirdi.

TÜRKİYE'NİN İLK BİTKİSEL VEGAN PARÇA ETİ

Kurutulmuş domates sektörünün Türkiye'deki lider firması olup müşterileri arasında dünyaca ünlü bir fast food zinciri de bulunan Avod, ülkemizde veganlara yönelik soya kıyması bazlı sucuk, döner ve köfte ürünlerinin satışı internet ve mağazalar üzerinde ivme kazanırken Türkiye'nin ilk bitkisel vegan parça etini üretti.

Sebze bazlı, sağlıklı, protein miktarı ve B12 vitamini yükseltilip kalorisi düşürülen kırmızı et, tavuk eti ve tuna balığının seri üretimini yapmayı başaran firma sipariş toplama aşamasına geçti. Öncelikle ABD ve Avrupa ülkelerindeki müşterilerinden vejetaryen ürünler pazarlarında satılmak için sipariş teklifi alacak Avod, ardından vegan et ve vegan kıyma ürünlerini iç pazara da ulaştırmayı planlıyor. Yurt dışında fast food firmaları son yıllarda menülerine vegan hamburlerleri de eklerken, ABD'de kurulan Impossible Foods, Beyond Meat, Memphis Meat gibi bitkisel yapay et şirketleri kısa zamanda milyarlarca dolarlık piyasa değerine ulaştı.

Avod, Türkiye'nin öncü vegan et ve kıyma üreticisi olarak yurtdışı piyasasındaki pazar payını artırmayı hedefliyor.

GIDANIN GELECEĞİ

Ünlü yazılım firması Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bitkisel yapay etleri gıdanın geleceği olarak tanımlamıştı. Gates, dünya nüfusunun ve besin kaynaklarına duyulan ihtiyacının sürekli arttığı çağımızda bitkilerden üretilen etlerin soruna çözüm olacağını belirtip yeni nesil et üreticisi firmalara yatırım yapmıştı. Gates'in de yatırımcıları arasında olduğu, ABD'de Kasım 2018'de 25 dolardan halka arz edilen Beyond Meat'in pisaya değeri kısa zamanda 240 dolar seviyesine kadar çıkmıştı.