Ege Endüstri ve Merit Turizm sorusu

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

BEDELSİZE DEĞİL NAKİT TEMETTÜYE AĞIRLIK VERİYOR

SORU- Ege Endüstri’nin sermaye tavanı yokmuş. Bunun gibi sermaye tavanı olmayan hisseler neye göre sermaye artırımı yapıyor?
Mehmet Atay

CEVAP- Sermaye tavanı kayıtlı sermaye sistemine tabi firmalar için geçerli olan bir kavramdır. Kayıtlı sermaye sistemine tabi şirketler ayrıca genel kurul yapmaya gerek kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile sermayelerini, kayıtlı sermaye tavanına kadar artırma imkanına sahip bulunmakta. Aksi taktirde genel kurulu toplayıp alınacak kararla sermaye artırımı yoluna gitmeleri gerekiyor. Bununla birlikte unutmamak gerekir ki ister esas sermaye ister kayıtlı sermaye sistemi olsun her ikisinde de nihayetinde sermaye artırımının gerçekleşebilmesi için SPK’dan onay alınması şart. Ege Endüstri ise kayıtlı sermaye sistemine tabi bulunmuyor. Sermayesi 3.150.000 TL ve borsaya geldiği 1990 yılından bu yana yedi defa sermaye artırımına gitti. Bu artırımların beşi bedelsiz ikisi bedelli şeklinde gerçekleşti. Son sermaye artırımı ise 2000 yılında bedelsiz olarak gerçekleşti. Şirket sermaye artırımlarını sınırlı tutarken daha ziyade nakit temettü ödemelerine ağırlık veriyor. Bu da sermaye artırımına fazla ihtiyaç duymadığı şeklinde yorumlanabilir. Bu yıl da geçtiğimiz nisan ayında hisse başına 69 lira nakit temettü ödemesinde bulundu. Sermaye artırımı ise gündemde bulunmuyor.


ZİRVESİNDE TUTUNAMADI

SORU- Merit hissesine uzun vadede yatırım yapılır mı?
Özhan Rudvanoğulları

CEVAP- Borsada uzun vadeli yatırımda bulunmak olası riskleri düşürmek açısından doğru bir yaklaşım tarzıdır. Ancak uzun vadede hissede istikrarlı bir çıkış yaşanabilmesi için şirketin düzenli büyüyen bir yapıya sahip olabilmesi önemlidir. Merit Turizm’in mali yapısı incelendiğindeyse inişli çıkışlı bir kârlılık yapısına sahip olduğu görülüyor. Geçtiğimiz yıl kayda değer oranda kârını artırırken son açıkladığı 2023 ilk çeyrek dönemde kâr artışı yüzde 40,72 seviyesinde gerçekleşti. Şirketin cirosundaki zayıf artış ve maliyetlerdeki yüksek büyüme dönem sonundaki kârın zayıf kalmasına yol açtı. Şirketin turizm sektöründe faaliyet yürütüyor olması asıl gelirinin özellikle yaz mevsiminde gerçekleşmesine imkan veriyor. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyat seyri takip edildiğindeyse özellikle 2020 yılında ciddi bir artış kaydettiğini gözlemekteyiz. Fiyatı Şubat 2021’de düzeltilmiş verilerle en yüksek 53,99 TL’ye kadar çıktı. Arada geçen iki yıldan fazla zaman diliminde geçtiğimiz temmuz ayında zirvesinin üzerine çıksa da burada gelen kâr realizasyonu neticesinde tutunamadı. Satışlarla birlikte geriledi. Şimdilerde de 48,76 TL seviyelerinde işlem görüyor.

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (09.08.2023)

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (09/08/2023)