Düşüşteki hisseyi şimdi almak neden tehlikeli

Wall Street stratejistleri hisse senetlerini değerlendirmek için doğru zamanın ancak politik, malî ve para piyasalarının güvenli olduğunda olabileceğini ifade ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İtalya’da virüsün iki gün üst üste yayılma hızında düşüş görülmesi ve Çin’de Vuhan karantinasının gevşetilmesi haberleri olumlu olarak görülüyor. ABD Merkez Bankası (FED) güçlü önlemler aldı ve ABD Kongresi kurtarma paketi için çalışıyor. ABD Senatosu’nun Azınlık Lideri Chuck Schumer Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in de cumhuriyetçilerin lideri olarak katıldığı görüşmelerin oldukça iyi ilerlediğini söyledi.

Yukarıda belirtilen haberler S&P 500’ün %30 düştüğü kâbus dolu bir yılda yatırımcılar için sevindirici haberler olarak dikkat çekiyor. Piyasalardaki yükselişler ve alçalışlar şimdilik ABD’nin kurtarma paketine ve virüse ilişkin olumlu haberlere bağlı. Konuya ilişkin sermaye piyasası şirketi JonesTrading’in baş piyasa stratejisti Michael O’Rourke “Likidite perspektifinden henüz dışarısı tehlikeliyken, negatif seyirdeki hisseler de bu seviyelerde tehlikeli” yorumunda bulundu.

Sermaye piyasalarını etkileyen üç büyük katalizörü (politik, malî ve para) müşterilerine hatırlatan O’Rourke, bu üç belirleyicinin de şu an için risk altında olduğunu belirtiyor.

Politik açıdan bakıldığında yatırımcılar insan hayatının tehlikede olduğu için yapılan kısıtlamaların potansiyel bir depresyona neden olacağına dair karışık mesajlar alıyor. Fakat O’Rourke’ye göre haftalar içerisinde herkes sosyal mesafe kavramını anlayacak. “Bu noktada virüs eğrisi kısmen dümdüz olacak, ülke iki hafta daha hazırlanmak için zaman kazanacak ve üzerine düşünülmüş bir çıkış yılı üretilebilecek.”

Malî düzeyde ise O’Rourke’ye göre ABD’deki teşvik anlaşması oldukça önemli. “Demokratlar %70’i tüketici tarafından yönlendirilen ekonomide tüketicilerin eline giden bir malî yardımın daha yararlı olacağını söylüyor. Bu 2017 yılında hisselerin geri alınması için yapılan kurumlar vergisinin geri ödenmesiyle rasyonalize edilebilir.”

“Ayrıca sınırsız parasal genişletme getiren ve yüksek getirili kredi ve hisse harici her şeyi satın alan FED var. Paniğin bir sonraki aşamasında daha özel önlemler almayı gerektirmesiyle (FED’in) hisse senedi ve döviz ticaret fonu almasına kimse şaşırmamalı.”

 “Önleler uzun vadede tehlikeli olsa da kısa vadede likidite güçlenecek. FED’le savaşmamak için bir zaman gerekiyorsa işte o zaman bu zaman.”

Piyasalar olumlu seyrediyor

İtalya’dan gelen olumlu haberler küresel piyasalara olumlu yansıdı. Uzun bi süre sonra ABD vadeli piyasaları %5’lik üst limite ulaştı. Avrupa borsaları da Eurozone satın alma yöneticilerinin en kötü raporuna rağmen uçuştaydı. Asya borsaları da yükseldi ve Goldman Sachs altın için al sinyali gönderdi. Ham petrol fiyatları da %2 seviyesinde yükselişte.

"Wall Street için ölmeyeceğiz"

ABD’de tartışılan bir diğer konu da piyasaların kurtarılması için sınırların tekrar açılması. Wall Street için ölmeyeceğiz (#NotDying4WallStreet) etiketiyle büyük bir tepkiye neden olan tartışmada ABD vatandaşlarının genel bir greve katılabileceği konuşuluyor.Trump yönetimi ise, yayılan korona virüs salgını yüzünden ülkeyi kapatmanın ekonomik etkilerinin buna değip değmeyeceğini tartıyor. İngiltere’de yeni karantina kuralları tartışılırken Amazon 4 bin satıcının hayatî maske ve el dezenfektanını aşırı yüksek fiyatlara satması nedeniyle hesaplarını askıya aldı.