Dünyada şeker kıtlığı yaşanabilir

Buğday ihracatına getirdiği kısıtlama ile dünya gıda fiyatları için yeni bir risk yaratan Hindistan şimdi de iç piyasa taleplerinin karşılanabilmesi ve şeker fiyatlarında istikrarının korunması için şeker ihracatını 10 milyon tonla sınırladı.

Dünyanın en büyük şeker üreticisi konumunda yer alan Hindistan, buğday ihracatını yasaklamasının ardından uluslararası pazarlarda şeker satışını kısıtlamaya karar verdi.

CNN International'ın haberine göre; Hindistan hükümeti yaptığı açıklamada, fiyatları kontrol altında tutmak için Eylül ayına kadar sürecek pazarlama sezonu için şeker ihracatını 10 milyon tonla sınırlayacağını söyledi.

Ülkede satıcılardan 1 Haziran ile 31 Ekim arasında herhangi bir şeker ihracatı için yetkililerden "özel izin" almaları istendi.

Hindistan, dünyanın en büyük şeker üreticisi ve Brezilya'dan sonra en büyük ikinci ihracatçı konumunda yer alıyor.

İhracatı sınırlama hamlesi, Asya'nın üçüncü en büyük ekonomisinde yıllık perakende enflasyonunun Nisan ayında yaklaşık sekiz yılın en yüksek seviyesi olan %7,8'e ulaştığı bir zamanda geldi.

Ekim 2021'den Eylül 2022'ye uzanan mevcut pazarlama yılında, Hintli şeker fabrikaları şimdiye kadar yaklaşık 9 milyon tonluk ihracat sözleşmeleri imzaladı.

Hindistan limanlarındaki buğdayın çıkışına izin vermeyi planlıyor

 

Hindistan'ın ihracat yasağı Avrupa'da buğday fiyatını yükseltti

 

Hindistan'dan Sri Lanka’ya 40 bin ton akaryakıt desteği