Dünya ekonomisinde kamulaştırma dönemi başlıyor

Avrupa’da batma noktasına gelen şirketlerin önemli bir kısmı kamulaştırılmaya başlandı. Bu modelin küresel ekonomide öne çıkması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM

Korona virüs dünya ekonomisini alt üst etti. Çin’den tüm dünyaya yayılan ve kontrolden çıkan virüs nedeniyle insanlar evlerine kapanması birçok sektörü krize sürükledi. Öncelikle havacılık ve turizm sektörü şirketleri bir bir batarken hizmet sektöründe yeni iflasların gelmesi bekleniyor.

Dev şirketlerin batmaması için devreye giren hükümetler ise kamulaştırma süreci başlattı. İtalya, Fransa ve İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi batmaması gereken şirketleri kamulaştırıyor. İtalya’da havayolu şirketleri devletin kontrolüne geçerken İspanya hastaneleri kamulaştırdı.

Fransa hükümeti bugün yaptığı açıklamada gerekirse tüm şirketleri kamulaştıracağını açıkladı. Benzer açıklamaların önümüzdeki günlerde diğer ülkelerden de gelmesi bekleniyor. Dünya tarihine geçecek olan korona virüsü ekonomide de yeni bir dönem başlatıyor. İki ay önce ticaret savaşlarını konuşulurken bugün dev şirketler ayakta kalma mücadelesi veriyor.