Döviz kurları sert yükseldi

Yeni ekonomi yönetiminin mesajları ve faiz kararıyla sert düşen döviz kurları yüzde 3.5’e varan yükselişler kaydetti.

Ekonomi yönetimindeki değişim sonrası yüzde 10’a yakın değer kaybeden ve yüksek faiz indirimiyle düşüşün sürdüren döviz yeniden tırmanışa geçti. Faiz artışının desteğiyle geçen hafta son 1 ayın en düşük seviyesi olan 7.50'ye kadar çekilen dolar/TL yeni haftaya yükselişle başladı. Sabah saatlerinde 7,65-7,67 düzeyinde seyreden dolar/TL, piyasalarda işlemlerin artmasıyla birlikte saat 17.02 itibarıyla 7,86’yı geçti, euro/TL ise 9,35'ten işlem gördü.

Borsanın eksiye geçmesi, salgının hızla yayılması sonrası alınan kapanma kararları ve artan kamu borç stoku yeni riskler arasında gösteriliyor. Bugün Alman askerlerin Libya açıklarında gemimize müdahalesi de yeni bir tartışmanın kapısını aralıyor.

EURO DAHA HIZLI YÜKSELİYOR

Korona virüs aşılarına ilişkin yaşanan olumlu gelişmeler euroya ABD Doları karşısında destek vermeye devam ediyor. Euro bugün ABD Doları karşısında son 2 haftanın en yüksek seviyesi olan 1,1905 seviyesine kadar yükseldi.

Ancak Commerzbank analistleri, yaşanan bu yukarı harekete rağmen euronun 1,1920 dolar olan ve 9 Kasım'da görülen ayın en yüksek seviyesini aşamadığına dikkat çekerek, temelde dar bir bantta sıkışmanın söz konusu olduğunu ifade ettiler.

EUR/USD'nin son 3 aydır belirli bir band içinde hareket ettiğini belirten analistler, 1,920-1,1926 seviyesinin aşılamaması halinde 1,1682 seviyesindeki 6 aylık desteğe doğru bir geri çekilme olabileceğine dikkat çektiler. 1,1926 seviyesinin geçilmesi halinde ise 1,2014 seviyesine doğru bir hareket olabileceği vurgulanıyor.

Döviz kurları yeni haftada yükselişte

 

TCMB'nin döviz rezervleri 1,5 milyar dolar geriledi

 

Geçen hafta dövizde zirve görüldü, mevduatlar arttı