Dolar/TL'de kazançlar yüzde 2'yi aştı

Dolar/TL yeni haftaya zirve denemeleri ile başladı ve 3.7388 seviyesine kadar yükseldi

Genel çerçevede kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

Türk Lirası üzerindeki baskıların devam etmesi nedeniyle dolar/TL’de hafta boyunca alıcılar devrede kaldı. Haftanın son işlem günü ise ABD’den istihdam raporu açıklandı. Özellikle maaşlar tarafında yaşanılan iyileşme dolar için pozitif oldu fakat TDİ ve maaşlar verisinin pariteler üzerindeki etkisi son derece sınırlı kaldı.

Lira, 2017 yılında dünyanın en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Dolar/TL Cuma günü gece yarısı 3.6483 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 3.6474 seviyesinden haftayı tamamladı. Kur haftanın ilk işlem gününe bu seviyeden başladıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in açıklamalarından sonra 3.7388 ile yeni zirve oluşturdu. An itibari ile kazançlarını artıran kur yüzde 2.32 kazançla 3.7322 seviyesinde...

Euro/TL ise 3.9338 seviyesini gördükten sonra yüzde 2.35 kazançla 3.9336 seviyesinde...

Moody's Investors Service, artan sorunlu kredilerin bu yıl Türk bankalarının karlarını ciddi şekilde vuracağını öngördü ve yatırım ortamında genel bir kötüleşme olduğu uyarısında bulundu. Moody's yayınladığı raporda, "Varlık kalitesi trendlerinde bu yıl, yüksek enflasyon, lirada değer kaybı ve güvenlik konuları, siyasi gerilim gibi nedenlerme yatırım ikliminde yaşanacak kötüleşmenin bileşimi tarafından yönlendirilen kötüleşme bekliyoruz" ifadelerine yer verdi. Türkiye'de sorunlu kredi oranını yıl sonuna kadar yüzde 4'ün üzerine çıkmasını bekleyen Moody's, bu seviyenin karşılık harcamalarının
artırılmasını gerektireceğini ve bankaların karlılıklarının azalmasına yol açacağını savundu.

Dolardaki yükselişe Hükümet'ten açıklama

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayi üretimi Kasım'da bir önceki aya göre aynı kaldı, yıllık bazda %2.7 arttı. Beklenti yıllık %3.6 idi.Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,3 ve imalat sanayi sektörü endeksi %0,2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,5 arttı. 

Türkiye'de yerleşikler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının aksine, konvertibl paralara olan talebini artırdı. Bireysel ve bankalar hariç kurumsal döviz mevduatları ardı ardına üçüncü haftada da yükselerek liraya olan güvenin azaldığını işaret etti. 

Döviz üzerinden spekülasyon yapılıyor