Dolar ve euroda sert yükseliş sürüyor

ABD ile gerilen ilişkiler kur tarafında her geçen gün yeni rekorlar yaratıyor

BORSAGUNDEM.COM

Dolar kurunda yükseliş durmuyor. Son 14 günde dolar yüzde 46 oranında değer kazandı.
Dolar güne rekor seviyelerden başlangıç yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Yeni Ekonomi Modeli"ni açıkladığı saatlerde ajanslara düşen ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye ilişkin şok açıklamalarda bulundu haberi üzerine dolar kuru 6.80 lirayı gördü. Doları zıplatan habere göre Trump Türkiye'den çelik ve alüminyüm ithalatına tariflerin ikiye katlanmasın izin verdi. Ayrıca, "Türkiye ile ilişkilerimiz şu anda iyi değil." dedi.

ABD ile yaşanan gerginlik piyasalarda olumsuzluğu körüklüyor. 2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK’ya destek verdiği gerekçesiyle tutuklu bulunan ve geçtiğimiz ay ev hapsine alınan rahip Brunson nedeniyle ABD ile ilişkiler kopma noktasına geldi. ABD, rahip Brunson ve tutuklu diğer 15 ABD vatandaşının salıverilmesini talep ediyor.
ABD’ye giden Türk heyeti ise Türkiye’ye döndü ancak herhangi bir açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dolardaki yükselişe ilişkin “Onların doları varsa, bizim halkımız, hakkımız, Allah’ımız var” yorumunda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı’nın da henüz bir anlaşma zemininin oluşmadığına yönelik açıklamaları, sorunların çözümüne ilişkin belirsizliği ve paritedeki volatiliteyi devam ettiriyor . Bununla birlikte ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına paralel olarak İran’la işbirliği yapanların ABD ile iş yapamayacağının belirtilmesinin ardından Enerji Bakanı’nın İran'dan doğalgaz ithalatının devam edeceğini açıklaması söz konusu volatilitenin devam edeceğine işaret etmekte. 

Ayrıca Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin uyarıda bulundu ve ivedi olarak çözüme kavuşturulması gereken sorunlar olduğunu, bunlar düzeltilmezse Aralık ayı beklenmeden yeni bir not indiriminin söz konusu olabileceğini belirtti. Saat 16.00'ya yaklaşırken ABD Başkanı Trump'un şok Türkiye açıklamaları dövizde sert hareketlenmeye yol açtı.

Saat 17:55 itibariyle dolar 6.1934 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.5350 lira, en yüksek 6.8000 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.0900 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro en yüksek 7.7821 lira seviyesi görüldü. Euro/dolar paritesi 1.1436 seviyesinde. Gram altın 243.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.80 seviyesinde.

Trump'tan şok Türkiye açıklaması: İlişkilerimiz iyi değil

Borsa İstanbul sert düşüşe geçti

Dolar, euro ve altınlarınızı bozdurun

İşte Yeni Ekonomi Modeli