Dolar yeni haftaya sakin başladı

Geçtiğimiz hafta 3.81 TL'ye kadar çıktıktan sonran yönünü aşağı çeviren dolar kuru yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptı. Dolar 3.78 TL seviyelerinde

Jeopolitik endişeler ve küresel gelişmelere odaklanan dolar/TL'de geçen hafta yaşanan dalgalı seyrin ardından haftaya 3.78 civarında başladı. Suriye hükümeti yanlısı savaşçıların Halep'ten Afrin bölgesine girmeye başladığı ve Türkiye'nin karşılık verdiği yönündeki haberlerin jeopolitik riskleri artırmasıyla dolar/TL geçen hafta 3.76'lı seviyelerden 3.81'in üzerine çıkmış ancak sonrasında endişelerin hafiflemesiyle haftayı 3.78'in hemen üzerinde tamamlamıştı.

Bankacılar jeopolitik risklerin henüz son bulmadığını belirtirken özellikle bir başka ülkenin düzenli ordusu ile sıcak çatışma ihtimali en büyük risk olarak görüyorlar. Küresel piyasalarda ise geçen hafta yayımlanan tutanaklarda Fed'in para politikasında kademeli sıkılaştırma yanlısı eğilimini koruyacağını gösteren ölçülü ifadeler yatırımcıları rahatlattı. Yatırımcılar yeni Fed Başkanı Jerome Powell'ın Salı günü Temsilciler Meclisi'nin sorularına vereceği cevaplarda da tutanaklardakine benzer ifadeler kullanacağını düşünüyor. Bunun ardından Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi Perşembe günü yayımlanacak. Yatırımcılar Ocak ayında çalışan ücretlerindeki keskin artışın ardından çekirdek endeksteki hareketleri yakından izliyor olacaklar. Dolar endeksi 16 Şubat'ta 88.25'e kadar gerileyerek üç yılın en düşük seviyesini gördükten sonra geçen hafta toparlandı. Endeks bugün yüzde 0.15 ekside 89.750'te bulunuyor. Analistler ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinde getirilerin geçen hafta Çarşamba günü yüzde 2.957'ye kadar yükselerek dört yılın zirvesini görmesinin ardından bugün yüzde 2.866'ya indiğini ve dolar üzerinde baskı yarattığını ifade ediyorlar.

Dolar güne 3.77 lira seviyesinden başlangıç yaptı. Saat 15:44 itibariyle dolar 3.7806 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.7762 lira, en yüksek 3.7974 lira seviyesinde bulunuyor.
Euro 4.6615 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.2326 seviyesinde. Gram altın 162.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13 seviyesinde.