Dolar kuru için yeni tahmin

Soluksuz yükselişte olan dolar ve euroda trendin devam etmesi beklentisi hakim

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar kurlardaki yükselişle çalkalanıyor. Merkez Bankası'nın herhangi bir hamlede bulunmamasıyla birlikte dolar tırmanışa geçti. Euro rekorlarına yenilerini ekledi. Sterlin 6.25 lira ile tarihi zirvesini gördü.

Borsa İstanbul ise bankacılık hisselerine gelen alımla hafif primli seyrediyor. 

Fitch'in Türk Lirası üzerinde baskı oluşacağına dair mesajlar vermesi ise piyasalarda sert rüzgarları daha da destekler hale getirdi. 

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan piyasaları değerlendirdi. İşte o yorum:

Enflasyonda artış ve bozulan enflasyon beklentileri TRY’nin kırılganlığını artan ABD faizleri ve DXY karşısında artırmaktadır. Piyasanın Merkez Bankası üzerindeki baskısı büyümekte ve mevcut oynaklık seviyelerinde 7 Haziran öncesinde bir ara toplantı olasılığı da artmaktadır. Piyasanın faiz atış beklentileri artarken Merkez Bankası’ndan gelebilecek hamlenin bilinmemesi ve ortada da fiyatlama dinamiklerini değiştirecek bir aksiyon olmaması kurda yükselişin önüne geçilememesine neden olmaktadır. İçeride TRY’nin kuvvetlenmesini sağlayacak adımlar gerekirken, ABD tahvil piyasasındaki satışların ve DXY’nin artan momentumu da devamı kura yükseliş olarak yansıyabilir. Bu kapsamda, Merkez Bankası kaynaklı katalist haber akışı söz konusu olmazsa TRY’de de değer kaybı eğilimi devam edebilir. Tahvil faizlerimiz, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın artması ve 290’a yükselen CDS’ler çerçevesinde yukarıya doğru iyice ivmelenmiştir.

Kur günün ilk yarısında 4,60 bariyerinde baskı görerek tepki satışı düşüncesini gündeme taşısa da 4,50 – 4,53 bölgesini temsil eden ilgili ortalamalar üzerinde kaldığı için pozitif görünümüne kaldığı yerden devam etti. Özellikle yükseliş trendinin güncel üst noktası 4,60 bariyeri üzerindeki kalıcı hareketler, mevcut pozitif trend görünümünün daha da istekli olabilmesine imkan tanıyabilir. Aksi takdirde trend içi tepki düşüncesi tekrar gündemde yer almak isteyebilir. 4,50 – 4,53 bölgesi üzerinde kaldığı müddetçe USDTRY kuru yeni hedeflerimize 4,67 – 4,74 bölgesine ulaşmak / yaklaşmak isteyebilir. Günün ilk yarısında tepkilerin sınırlı kalması, hedef bölgemize ulaşma / yaklaşma ihtimalini güçlendirmektedir.

TRY değer kayıpları rekor seviyelere ulaşırken, Borsa İstanbul 100 endeksinde göreceli olarak iyi performans göstermektedir. TTKOM tarafına gelen OTAŞ kredisi konulu haber akşının hisseye pozitif etkisi ve USD bazında endeksin ucuzlaması ve küresel hisse alımlarına paralel gelen alımlar endeksi pozitif bölgede tutmakta. Yukarı yönde hareket 102500 seviyesi üzerinde 105bin seviyesine kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde 101500 ve 100bin destekleri gündeme gelebilir.