Dolar sert yükseldi

Merkez Bankası'nın faizi sabit bırakmasının ardından dolar, tepki olarak 4.93 seviyesine kadar yükseldikten sonra bir miktar geriledi

Merkez Bankası'nın (TCMB) artırım beklentilerine karşın politika faizini yüzde 17.75'te sabit tutmasının ardından TL varlıklarda sert satış yaşanırken; dolar/TL 4.94'e kadar yükseldi, BIST-100 endeksindeki kayıplar ise yüzde 3.5'i geçti. 
TL'deki keskin değer kaybı ve enflasyon beklentileriyle mücadele etmek için Nisan ayından bu yana 500 baz puan faiz artıran TCMB bugünkü toplantısında artırım beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 17.75'te sabit tuttu. 
Reuters'ın anketine katılan 16 kurumdan sadece biri faizin sabit kalacağını tahmin ediyordu. Diğer 15 kurum 75 ile 125 bp arasında artış öngörüyordu.

Saat 18:00 itibariyle dolar 4.8827 lira seviyesinde işlem görüyor. Gün içinde en düşük 4.7354 lira, en yüksek 4.9392 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.7182 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1706 seviyesinde. Gram altın 192.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 20.48 seviyesinde.

PPK kararına piyasanın tepkisinin sert olduğunu belirten GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Piyasa faiz artışını bu kadar fiyatlamışken, beklentilerin çok dışında bir karar geldi. Albayrak'ın 'piyasanın önünde gideceğiz, piyasa ile kavga etmeyeceğiz' açıklamasıyla 100-125 baz puanlık faiz artışı beklentisi oluşmuştu. Artış gelmeyince, piyasa tepkisi çok sert oldu" dedi ve ekledi:

"Dolar/TL ilk etapta 4.75'lerden 4.94'e çıktı. Dolar/TL'de yeniden rekor seviyeleri görebiliriz. Piyasa psikolojik olarak bu seviyelere alışacak. TCMB'nin kredibilitesine çok zarar veren bir hareket. TCMB bağımsızlık algısını artırıp yatırımcı güvenini tesis edebilirdi. Bu kararla birlikte para politikalarına güven de büyük ölçüde zarar görecektir."
Kararın ardından BIST-100 endeksine de sert satış geldiğini belirten Erkan, "Faiz artışıyla birlikte TL varlıklarda bir değerlenme söz konusu olabilir şeklinde de bir beklenti vardı... Ancak önümüzdeki dönemde borsada da aşağı fiyatlamalar bekleyebiliriz" dedi.
Kararın önümüzdeki dönemde yaratabileceği risklere de dikkat çeken Erkan, "TL'de oynaklığın artması enflasyonda da yukarı yönlü riskleri artırıyor. Faiz adımını zamanında atmayan TCMB ilerleyen aylarda çok daha büyük adımlar atabilir. Ancak yakın dönemde görüldüğü gibi, zamanında atılmayan faiz adımının ardından çok daha büyük adım atsa da, istediği etkiyi yaratamadı."
TCMB ana fonlama aracı olan geç likidite penceresi faizini Nisan ayında 75 baz puan artırdıktan sonra 23 Mayıs'ta olağanüstü toplanarak uzun süredir ana fonlama aracı olarak kullandığı geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artışla yüzde 16.50 seviyesine çekmiş ve bir haftalık repo faizini de bu
oranla eşitlemişti. TCMB 7 Haziran'da da politika faizini 125 baz puan artırmıştı.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys ise, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın son birkaç haftadaki yapıcı açıklamaları ve ekonomistlerle dün yaptığı görüşmenin piyasa tarafından "doğru yönde bir adım" ve "diyaloğun işareti" olarak yorumlandığını belirterek; TCMB'den bugün gelen "şaşırtıcı"
karara ise piyasanın negatif tepki verdiğini söyledi. Matys TCMB kararı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Enflasyonun Haziran ayında daha da hızlanması ve TL'nin değer kaybetmesi sonucunda önümüzdeki aylarda daha da artacağı göz önüne alındığında, TCMB'nin faizleri sabit tutması hayal kırıklığı yaratan bir karar... Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yapılan ilk para politikası toplantısı olduğu düşünüldüğünde, TCMB'nin faizleri sabit tutmaya karar vermesi, bağımsızlığına ilişkin piyasa kaygılarını yeniden canlandırabilir" dedi.