Dolar 5 lirayı aştı

Dolar/TL, akşam saatlerinde ani bir yükseliş gerçekleştirerek 5.0157 seviyesini gördü. Euro/TL ise aynı dakikalarda 5.8499'dan işlem gördü

ABD'nin yaptırım tehdidiyle baskı altındaki dolar/TL, dün ABD'li rahip Andrew Brunson'ın ev hapsine itirazının reddedilmesi ardından yükseldi. 

Yurtiçinde Türkiye-ABD ilişkileri piyasalarda yakından izlenirken, piyasaların gözü bir yandan da dün başlayan ve sonucu bu akşam TSİ 2100'de açıklanacak olan Fed toplantısında olacak.
Fed'in faiz oranlarını sabit tutması ve bu yıl iki kez daha artırıma gitmesi bekleniyor.

Dolar güne 4.93 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05'de 4.9222 lira civarında seyreden dolar, ilerleyen saatlerde sert yükselişe geçerek 19:00'da 4.9986 lira seviyesine ulaştı. Aynı saatlerde euro ise 5.8499 liradan işlem gördü.

Bir süre sonra kur tekrar 4.97- 4.98 bandına gevşese de ilerleyen dakikalarda 5 lirayı aşarak, 5.0157 ile yeni zirvesine ulaştı. Dolar, zirveden sonra da dalgalanmasına devam etti ve yeniden 4.98 ile 5 lira arasına çekildi.

Açılışın ardından en düşük 4.9076 lira, en yüksek 5.0157 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.7486 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1676 seviyesinde. Gram altın 192.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.06 seviyesinde.

Haber televizyonları, mahkemenin ABD'li rahip Andrew Brunson'ın avukatlarının ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağına yönelik itirazını reddettiğini duyurdu. 

ABD yönetiminin en üst düzey isimleri, Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamıştı.

Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin "tehditkar bir dil" kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada, "ABD ile son günlerde aramızda bir gerilim var; ABD'nin tehdit dolu açıklamalarına şahit oluyoruz, Türkiye hiçbir tehdide prim vermez" diyerek, "Türkiye bu ortaklığın devamı için üzerine düşeni yaptı; bundan sonraki süreçte de rasyonel ve ilkeli duruşumuzu devam ettireceğiz. Türkiye kolay kolay gözden çıkarılacak bir ülke değil, Türkiye de alternatifsiz değil" dedi.

Dolar/TL ABD yaptırımlarına ilişkin devam eden endişelerle tarihi zirvesinin hemen altında işlem görmeye devam ederken, Brunson kararı dün Merkez Bankası'na enflasyon raporundaki
söylemlerinin yarattığı sınırlı iyimserliği de ortadan kaldırmıştı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bugün gerekmesi durumunda "tereddüt etmeden" sıkılaştırma yapabileceklerini söyledi.

Ayrıca banka uzun süredir ilk kez 'piyasanın tahminlerine yakın ve gerçekleşmesi mümkün' bir enflasyon tahmin paylaştı. Banka daha önce tahminlerinin gerçekçi olmaması ile eleştiriliyordu. Bu iki gelişme gün içinde TL'yi pozitif etkilese de etki sınırlı kaldı. Karar öncesi 4.90'lı seviyelerde işlem gören dolar/TL karar sonrası 4.9230'a kadar yükselerek tarihi rekora yeniden yaklaştı.