Dev halka arz sonrası Türk Borsası'nın değeri

E-ticaret sitesi Alibaba.com'un 168 milyar doları bulan başlangıç piyasa değeri sonrası Türk Borsa'sı ve ekonomisi sorgulanıyor

Ünlü e-ticaret sitesi Ali Baba 168 milyar doları bulan başlangıç piyasa değeri ile New York’ta işlem görmeye başladı.
 
İstanbul Borsası’nda işlem gören 400’e yakın şirketi alt alta koyduğunuzda ise piyasa değeri ancak 250 milyar dolar ediyor.


 
Çinli e-ticaret devi Alibaba Group Holding ‘BABA’ hisse kodu ile New York borsasında işlem görmeye başlarken aslında Türk Borsası’nın ve Türk ekonomisinin de okyanusta bir damla olduğunu ortaya koydu,  epeyce de kıskançlık yarattı. Türk Borsası’nda işlem gören 400’e yakın şirket içinde en büyük ilk 5’i bir kenara koyduğunuzda geri kalanların toplamı ne yazık ki bir Ali Baba dahi etmiyor.
 
Alibaba’nın hisse fiyatının 68 dolar olarak açıklanmasıyla şirketin piyasa değeri 167 milyar doları geçti. Alibaba yöneticileri yatırımcılarla buluşmak için iki haftadır kampanya yürütüyordu. Konuya yakın kaynakların verdiği bilgilere göre hisselere olan talep o kadar yüksekti ki banka yetkilileri bazı yerlerde emir almayı hafta başında durdurdu. Hafta başında olası fiyat aralığı 66-68 dolar olarak revize edilmişti. Şu an için Ali Baba 21.8 milyar dolarlık hisse sattı. Ekstra hisselerin  satılması halinde bu rakam 25 milyar dolara kadar yükselebilir ki bu da işlemi en büyük halka arz haline getirecek. Şimdilik rekor 2010 yılında halka açılan Agricultural Bank of China‘nın 22.1 milyar dolarlık satışında.
 
Boyumuzu fena halde aşıyor
 
Bu rakamlar Türkiye sermaye piyasasının ve Türk varlıklarının aslında ne kadar küçük kaldığını da gözler önüne seriyor. Dün itibarıyla Borsa’da işlem gören Türk şirketlerinin toplam piyasa değeri 251 milyar dolar ediyordu. 15.4 milyar dolar piyasa değeri ile Garanti Bankası, 13.7 milyar dolar piyasa değeri ile Akbank, 12.2 milyar dolar piyasa değeri ile Koç Holding, 12 milyar dolar piyasa değeri ile Turkcell gibi hatırlı şirketleri de çıkardığınızda Türkiye borsasının tamamı bir Ali Baba dahi etmiyor. Türk Borsası’nda piyasa değeri 1 milyon doları ancak bulan Erico, 3 milyon dolar dahi etmeyen Selçuk Gıda gibi onlarca şirket küçük yatırımcı çekmeye çalışıyor.
Ercan İnan / Gazete Vatan