Demir: S-400 teslimatı erkene çekilebilir

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir: S-400 teslimatı Temmuz'da öngörülüyor, Haziran'a da çekilmesi ihtimali var

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sisteminin teslimatının Temmuz ayında öngörüldüğünü teslimatın Temmuz'dan Haziran'a çekilme ihtimali de olduğunu söyledi.

Demir, "Teslimatla ilgili bilgiler malum, daha önce konuşuldu. Temmuz, Temmuz'dan Haziran'a çekilme durumu var dedik. Bunlar hâlâ geçerli" dedi.

Demir açıklamayı Ankara'da üretimi AB destekli tamamlanan 20 zırhlı mobil güvenlik aracın devir-teslim töreninin ardından gazetecilerin soruları üzerine yaptı.

ABD'den Patriot füzesi alımına ilişkin bir soru üzerine ise Demir "İkili görüşmeler devam ediyor" yanıtını verdi. ABD'li yetkililer, Türkiye'ye S-400 alımını iptal etme çağrısında bulunarak aksi takdirde Lockheed Martin yapımı F-35 savaş uçağı için potansiyel alıcı ve üretiminde bir ortak olarak konumunu riske atacağını söylüyorlar.

Türkiye'nin S-400 satın alma planının F-35'lerin güvenliğini tehlikeye atacağını söyleyen ABD'li yetkililer Ankara'nın bunun yerine ABD füze savunma sistemi satın almasını istiyorlar. Türkiye ise S-400 alım sürecinin bitmiş bir anlaşma olduğunu belirtiyor.

Patriot alımının ise müzakere edilebileceğini belirtiyor. Ancak S-400'den vazgeçeceğine dair herhangi bir ifade kullanmadı. ABD-Türkiye ilişkileri ve Türkiye'nin S-400 alım süreci piyasalarda da bu kapsamda yakından takip ediliyor.

ABD ile ilişkilerin geçen yıl rahip Brunson döneminde de olduğu gibi bozulup bozulmayacağı ve bu sürecin Türkiye ekonomisine olası etkileri yakından takip ediliyor.